От Бен Бланшар и Имоу ЛийТАЙПЕЙ (Ройтерс) – Лай Чинг-те,

...
От Бен Бланшар и Имоу ЛийТАЙПЕЙ (Ройтерс) – Лай Чинг-те,
Коментари Харесай

Фаворитът за президент на Тайван посочи високопоставен пратеник на САЩ като кандидат-източници

От Бен Бланшар и Имоу Лий

ТАЙПЕЙ (Ройтерс) – Лай Чинг-те, любимецът за президентството на Тайван, избра Пратеникът на Тайпе в Съединените щати - владеещ британски език с дълбоки връзки във Вашингтон - ще бъде негов претендент за изборите през януари, споделиха източници с директно запознаване.

Лай, вицепрезидент и на ръководещата Демократическа прогресивна партия ( DPP) претендент за президент, съвсем непрекъснато води изследвания на публичното мнение преди избори, които се организират на фона на засилен китайски напън върху Тайван да одобри претенциите на Пекин за суверенитет.

Хсиао Би-ким, 52, който е бил де факто дипломат на Тайван в Съединените щати от 2020 година, е считан от партийни чиновници, дипломати и тайвански медии в продължение на месеци за най-вероятния вице-партньор на Лай.

Сега това решение е взето, като следва публично известие В понеделник, откакто Hsiao се завърне в Тайван от срещата на върха на APEC в Сан Франциско, четирима източника, осведомени за въпроса, споделиха на Ройтерс.

Hsiao, добре прочут в столицата на Съединени американски щати, може да работи като основен медиатор сред Тайпе и Вашингтон, най-важният продавач на оръжие на острова и интернационален покровител, макар неналичието на публични връзки, сподели един от източниците.

„ Това е решаваща роля и тя има нужния интернационален опит “, сподели източникът, говорейки както и останалите при изискване за анонимност, защото не са били упълномощени да приказват с медиите.

Винсънт Чао, представител на акцията Lai, отхвърли да разяснява ролята на Hsiao, само че сподели, че известие за претендент за претендент ще бъде направено в понеделник.

„ Този ​​кандидат ще затвърди нашия ангажимент към народа на Тайван и интернационалната общественост, че демокрацията, мирът и просперитетът ще продължат да бъдат нашите водещи полезности “, сподели той.

Иван Канапати, който постоянно се срещаше с Хсиао, когато беше заместник-старши шеф за Азия в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, сподели пред Ройтерс, че Хсиао е „ неотклонен бранител “ на Тайван.

„ Ако дипломат Хсиао стане вицепрезидент, нейните познания, опит и взаимоотношения биха били скъпи за националната сигурност и външната политика в идната тайванска администрация “, сподели Канапати, в този момент спомагателен професор в Джорджтаунския университет.

Хсиао беше „ доста ангажирани с напъните за промяна на защитата на Тайван, които черпят поучения от Украйна “, сподели той, акцентирайки образци като начинания Тайван да придобие повече муниции, в това число ракети Patriot и дронове.

Рандъл Шрайвър, някогашният Помощник-министърът на защитата на Съединени американски щати по въпросите на сигурността на Индо-тихоокеанския район разказа Хсиао като „ добър сътрудник в насърчаването на връзките сред Съединени американски щати и Тайван. “

„ Ако дипломат Хсиао стане вицепрезидент, няма подозрение, че това ще бъде за изгодата от връзките сред Съединени американски щати и Тайван ", сподели Шрайвър, началник на мозъчния концерн Project 2049 Institute. Шрайвър добави, че не заема никаква позиция в акцията в Тайван.

ДПП пази обособената еднаквост на Тайван от Китай. Воденото от DPP държавно управление споделя, че единствено народът на Тайван може да реши бъдещето си и неведнъж е предложило договаряния с Пекин, само че е било отхвърляно.

През миналата седмица Лай наговори Хсиао в изявленията за локални медии, без непосредствено удостоверение той беше избрал нея, наричайки я „ доста кардинална “ и „ задълбочена “ и че постоянно й се е възхищавал.

Сяо е роден в Япония на татко тайванец и майка американка и в началото е работил в офиса на -президент Чен Шуйбиан, също от ДПП, а по-късно и като народен представител от ДПП.

Подобно на Лай, Хсиао е ненавиждана от Китай, който на два пъти й наложи наказания, последно през април, казвайки, че тя е „ последовател на независимостта “.

Китайската работа по въпросите на Тайван в сряда назова Лай и Хсиао „ двоен акт за самостоятелност “ и че хората на Тайван са „ доста ясни “ за това какво значи обединяването им „ обстановката в Тайванския проток “. Не се коментира.

(Репортаж от Бен Бланчард и Имоу Лий; Допълнителен репортаж от Майкъл Мартина във Вашингтон. Редактиране от Гери Дойл)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР