От Българския лекарски съюз (БЛС) алармираха,че проект на Методика за

...
От Българския лекарски съюз (БЛС) алармираха,че проект на Методика за
Коментари Харесай

Ще останат ли хиляди онкоболни без животоспасяващи лекарства

От Българския лекарски съюз (БЛС) сигнализираха,че план на Методика за изискванията и реда за възнаграждение от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на лекарствените артикули, прилагани в болничната здравна помощ, отвън цената на съответните клинични пътеки/амбулаторни процедури може да усили задлъжнялостта на лечебните заведения и да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи медикаменти. Методиката към този момент е призната от Надзорния съвет на НЗОК и е оповестена за публично разискване през вчерашния ден (26 септември), оповестиха от Лекарския съюз в отвореното писмо, оповестено на уеб страницата на организацията.

Със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година Народното събрание вкара ново предписание, съгласно което лекарствените артикули за онкологични болести ще се заплащат на цена, равна на най-ниската цена за същия лекарствен артикул, от доставените на всички лечебни заведения през предходния месец, обясниха от БЛС.
-->
Новото предписание би трябвало да бъде приложено от 1 октомври. То задължава Касата да заплаща даден лекарствен артикул на всички лечебни заведения, отчели го през настоящия месец, на цена, равна на най-ниската доставна цена, регистрирана от едно лечебно заведение за предходния месец. Така образуваната по изключение еднократна доставна цена за едно лечебно заведение би станала реимбурсна цена за всички останали лечебни заведения, закупили и приложили съответния лекарствен артикул, обръщат внимание от Лекарския съюз.

В писмо те декларират, че рисковете от въвеждането на новото предписание в деяние са съществени и варират от генериране на загуби за добросъвестни лечебни заведения, закупили и приложили лекарствени артикули при спазване на настоящото законодателство, до блокиране на доставките на избрани лекарствени артикули и отнемане на хиляди онкоболни пациенти от животоспасяващи медикаменти. И упорстват да се подхващат незабавни дейности, с цел да не се допусне българските пациенти с онкологични болести да не могат да получат нужното им животоспасяващо лекуване.

Писмото е адресирано до министрите на опазването на здравето и финансите Христо Хинков и Асен Василев, до ръководителя на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов, както и до ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК Михаил Околийски и шефа на Здравната каса Станимир Михайлов. Освен от БЛС писменото мнение е подписано от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Българската асоциация на търговците на едро с лекарствени артикули (БАТЕЛ), Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) и членуващите в тях компании по отношение на. От началото на годината до края на юли в Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) са постъпили 126 сигнала за липса на лекарства, които засягат към 70 лекарствени продукта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР