От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука,

...
От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука,
Коментари Харесай

Радев: Българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос

От България потеглят значими културни процеси в Европа. Българската писменост, славянската словесност, богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние, българите, сме неделима част от Европа, не по благосклонност, а по принос, не за услуги, а поради заслуги. Трябва да се гордеем с това. Това съобщи президентът Румен Радев в словото си по време на честванията в София във връзка 24 май.
Прочетете още
Държавният глава акцентира, че има един ден в годината, когато България наподобява по този начин, както желаеме да я забележим. " Има един празник, за който не спорим – смъкваме доспехите, зарязваме полемиките, крачим дружно в шествията – студенти и учени, млади и остарели. На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били и желаеме да сме като тях – непредубедени, възторжени и откриващи света. Спомняме си учителите, които са ни създали хора “, сподели Радев.

„ На 24 май всички българи имаме мотива да почувстваме уюта на своя роден език. Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее посредством нас, че всички дружно подреждаме този единствен общ дом, дано го пазим. Нека през днешния ден, създавайки българския език в нашите диалози, да го вършим най-малко толкоз богат и експресивен, колкото този, който наследихме от нашите прародители “, съобщи президентът.

Той честити и премията „ Букър “ на писателя Георги Господинов и го дефинира като самопризнание за българския език и култура и прелестен подарък за днешния празник.

„ Убеден съм, че духовният напредък, който залива българските площади през днешния ден, е залогът, че като народ ще надмогне всички изпитанията “, приключи словото си Радев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР