От Асоциацията за защита на потребителите алармират, че проектозаконът за

...
От Асоциацията за защита на потребителите алармират, че проектозаконът за
Коментари Харесай

АЗП: Проектозаконът за личния фалит защитава лобита, не помага на длъжника

От Асоциацията за отбрана на потребителите сигнализират, че проектозаконът за персоналния банкрут не оказва помощ на длъжника, а тъкмо противоположното - пречи му повече. От друга страна, съгласно министъра на финансите Асен Василев, поради забавянето на този проектозакон, България не може да получи втория транш по Плана за възобновяване и резистентност.

" Той би трябвало да работи за длъжника, а не срещу него. Този закон пази лобита, които да могат да изкарват повече пари на гърба на длъжника. Този закон би трябвало да работи, с цел да улесни длъжника, да има бърз развой - да може длъжникът да обезпечи част от вземанията и да излезе назад в икономическата среда ", коментира председателят на Асоциация за отбрана на потребителите Пейо Майорски в студиото на " България заран ".

Синдикът е този, който се занимава с дадения ни проблем. Неговата работа е основаване на лист за приемане на вземанията, осъществяване на списък на имуществото, правене на проект за погасяване и правене на сметка, стана ясно от думите на Майорски.

" За всяка една от тези точки вие дължите по една минимална работна заплата. Този закон даже не е написан и на коляно. Преди първо и второ четене имаше работна група, на която бяха отпуснати единствено съсловни организации. Не бяха позволени потребителски организации, които да защитят правата на потребителя. Коя съсловна организация няма да пази личния си интерес? ", попита гостът.

По думите на Майорски огромна част от хората, изпаднали в неплатежоспособност, имат предишни следствия във връзка със отговорностите или така наречен досие.

" Идеята е, в случай че желаеме да понижим натоварването на отговорностите на потребителите, да се употребяват тези данни. Тогава не е належащо да плащаме по 1000 лева за дадена процедура, а я има подготвена ", изясни в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциация за отбрана на потребителите.

Според него загубите за българите, които биха се позовали на този закон, са пъти по-големи от тези, които ще получим, счита Майорски и добави, че са вероятни корекции в законопроекта сред първо и второ четене.

" Въпросът е да бъдат изслушани всички страни и да се вземе най-правилното решение. Можем да поправяме възнагражденията на синдиците. Можем да ги обвържем отчасти към минималната работна заплата ", уточни Майорски.

От Асоциация към този момент са изпратили позицията си до Народното събрание, посочи още гостът. 

" При всички случаи би трябвало да бъде предпазен ползата на потребителя, делото да бъде оптимално кратко, с цел да може по-лесно да сме естествени хора ", прикани той.

По отношение на по-високите такси за клиентите от мобилните оператори, Майорски изрази мнение, че може да се стопира индексацията.

" Има благоприятни условия да бъде прекъснато с неравноправните клаузи в общите условия, които подписваме. Едно от условията е, че те имат право да покачват цените, само че няма противоположната уговорка, която да пази потребителските права, в случай че сме в дефлация ", съобщи гостът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР