От Асоциация за защита на потребителите (АЗП) призоваха обществеността и

...
От Асоциация за защита на потребителите (АЗП) призоваха обществеността и
Коментари Харесай

АЗП: Защитени бяха корпоративни интереси за милиарди на гърба на гражданите

От Асоциация за отбрана на потребителите (АЗП) приканиха обществеността и медиите да бъдат по-бдителни във връзка с процесите, които текат в Народното събрание.
Публикуваме без редакторска интервенция писмото, изпратено ни от организацията:
" Опасяваме се обаче, че някои политически сили и техни представители целеустремено или популиски блокират законодателни начинания в интерес на жителите . Тази седмица в правната комисия към Народното събрание един глас не стигна, с цел да бъде признато прeдлoжeниeтo за въвeждaнe на дoбрoвoлнo изпълнeниe нa дългoвe. За тези, които не са осведомени с това предложение, ще кажем, че то дава опция на длъжниците и кредиторите да си уредят взаимоотношенията по неусетен път . Без правосъдни процедури обременяващи длъжника с такси, лихви и прочие, изключително когато става въпрос за дребни суми.
Всички знаем, че когато главното обвързване е дребна сума при правосъдни процедури или колекторски компании, крайното обвързване надвишава неведнъж главницата. Продъжаваме да се питаме по какви формули тези компании за събиране на задължения пресмятат сумите, които след това търсят от жителите. И продължаваме да се питаме по какъв начин са били стимулирани депутатите, дали своят вот срещу?
Повтаряме, че въвeждaнeтo нa доброволното осъществяване, в същността си съставлява извънcъдeбен мeтoд и cрeдcтвa, кoитo ca законово регламентирани, икономисват и на двете страни време, разходи и лихви, които се рупат, до момента в който траят правосъдни и изпълнителни процедури. Предвид обстоятелството, че десетки хиляди българи са изгубили работата си и очакващата се икономическа рецесия, за която същите тези политици непрестанно приказват, е безусловно безконтролно държанието им тъкмо в този сериозен за страната ни интервал. За нас е отвън всякакво подозрение, че по този метод демонстративно и безсрамно бяха предпазени корпоративни ползи за милиарди на гърба на жителите. Парадоксът е в това, че едни депутати „ в съпротива “ използваха точно събитията на площада, с цел да се скрият зад тях и да провалят въвеждането на доброволното осъществяване у нас. Така бизнесът на колекторските фирими остана недокоснат.
Ако планът за непринудено осъществяване беше доведен до край, точно колекторите щяха да са губещите. Значителен дял от задълженията, които изкупуват тези компании, са отговорности до 1 000 лв.. Проектът на закон беше от дребното през последните години, които покриваха и защитаваха ползите на всичи заинтригувани страни, а те са длъжникът и кредиторът. Затова и беше посечен още в правната комисия на Народното събрание от мощно загрижени за бедстващите жители депутати. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР