От ароматния индийски пилаф до италианското ризото - оризът е

...
От ароматния индийски пилаф до италианското ризото - оризът е
Коментари Харесай

Малко история за ориза

От ароматния индийски пилаф до италианското ризото - оризът е прочут в целия свят. Оризът е доста питателна храна, защото е богат на протеини, витамини, минерали и елементарно смилаеми фибри.

За разлика от другите зърнени култури множеството типове ориз не съдържат глутен, което го прави съвършен за пациенти с нетърпимост към зърнени протеини.

Както и другите зърнени култури, оризът се появява на нашата планета преди към 10 000 години, когато огромните ледници се топят и на мястото им остава голяма блатиста зона.

Спокойно можем да кажем, че оризът е съществена храна за три-четвърти от хората по света.

От Китай до Япония, в това число Индия и Индонезия оризът е освен това от хранителен артикул. Той е част от културата в тези страни. Оризът се смята за подарък на боговете, знак е на плодородието и живота.

Тази символика участва и в доста средиземноморски страни, където съществува традиция с ориз да се посипват главите на младоженците, с цел да бъдат щастливи и късметлии.

 Пилаф

Най-вероятно в страните от Западна Европа оризът е бил донесен от Александър Македонски след завладяването на Индия 326 година преди Христа. Широкото разпространяване на ориза в средиземноморските страни е с помощта на арабската просвета.

Археологически разкопки демонстрират, че оризът се е употребявал даже по-рано, през 630 година прочие Христа. Смята се, че той е един от продуктите, които са се търгували на пазарите за подправки в Александрия.

Днес Италия е най-големият снабдител на ориз в Европа. А знаете ли, че във Филипините са открити повече от 10 хиляди сорта ориз, само че се отглеждат " единствено " 5000? На Ботуша пък единствено 50 типа.

Да се храним с ориз значи да се храним здравословно. " Всеки, който употребява ориз, приема живота ", е публикувана сентенция в Индия. Хранителната стойност на ориза са признали и доста други антични култури. Хипократ е съветвал античните олимпийци да се укрепват с ориз преди и след надпревари.

Учените са удостоверили, че оризът може да компенсира неналичието на съществени витамини и минерали, породена от несъразмерна консумация на избрани храни. Оризът съдържа доста витамин В, както и витамин Е и РР, минералите калций, мед, желязо, калий, фосфор, магнезий, селен и цинк.

На всеки 100 грама недопечен ориз се съдържат 4.1 грама протеин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР