От 90-те години на миналия век започна бурното развитие на

...
От 90-те години на миналия век започна бурното развитие на
Коментари Харесай

Уникално изобретение: Как да чатим с гаджето с ръката на Фро...

От 90-те години на предишния век стартира бурното развиване на така наречен „ Историческа типография”. На Запад до момента са издадени шрифтове, които са по почерци на персони като Шекспир, Айнщайн, Леонардо, Гогол, Микеланджело и други „ Ние изоставаме доста от този процес”, безапелационен е Стефан Пеев. Човек може да си смъкна шрифта, учреден на писането на обичания воин и да го употребява в компютъра си. Всичко зависи от лицензните условия на основателите му. В Русия са определени двата метода към почерците на Пушкин и Гогол. Първият е основан от шрифтовия дизайнер Генади Фридман. Почеркът на Гогол е безвъзмезден и се популяризира свободно от съветската компания „ Парадайк”. На процедура той може да бъде свален от всеки на разнообразни цифрови устройства. Шрифтът на Пушкин се държи от същата компания, само че той е с търговски лиценз и може да се употребява единствено откакто бъде закупен. В момента смарт телефоните не са устройства, които разрешават да се трансформират шрифтовете с лекост - по този начин както компютрите.

В една от публикациите си Стефан Пеев написа за компанията Walden Font Co., която отделя еднообразно внимание както на ръкописните, по този начин и на печатните шрифтове от зората на книгопечатането до началото на XX век. В сбирката има средновековни и ренесансови шрифтове, както и шрифтът William Shakespeare, построен напълно върху почерка на популярния драматург. „ В по-ново време Харалд Гайслер основава шрифтове върху почерците на Зигмунд Фройд, Алберт Айнщайн, Мартин Лутер. Финландската шрифтова дизайнерка с съветски корени Юлия Сисмалайнен (Julia Sysmäläinen) на собствен ред насочва напъните си към ръкописния жанр на Франц Кафка, създавайки шрифтовете Mister K и Josef K, а сръбският калиграф Лазар Димитриевич възпроизвежда в шрифт почерка на Ърнест Хемингуей”, написа в публикацията си пловдивският лингвист.



Всички мислят, че работа с новите технологии е лесна и налична за всеки. „ И тъй като всеки може да си обработи няколко изображения, са привикнали да гледат на хората, които се занимават професионално с изображения и създаване на образни облици, със състрадание. За създаването на едно шрифтово семейство отива най-малко година - приказваме за година с естествени 8-часови работни дни”, изяснява дизайнерът.

Негов другар - бразилски шрифтов дизайнер, е създател на шрифт с 12 хиляди знака. Работи по него към този момент 6 години. Вкарал е всичко, обвързвано с латиницата и всички <210> особености. Вкарал е и цялата гръцка книжовност. Направил е и кирилица, съобразена с особености на всички страни, които я употребяват - Русия, Украйна, България и даже е стигнал до особеностите на кирилицата в Монголия. „ Един елементарен шрифт, с който всеобщо може да се работи има сред 500 и 800 знака. Това са огромни и дребни букви на латиница, кирилица и всички препинателни знаци и числа”, акцентира Стефан Пеев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР