От 9:30 часа на 17 февруари партиите и коалициите могат

...
От 9:30 часа на 17 февруари партиите и коалициите могат
Коментари Харесай

ЦИК обяви кога ще може да се регистрират кандидатдепутатските листи за вота

От 9:30 часа на 17 февруари п артиите и обединенията могат да записват кандидатски листи за народни представители в Районните изборни комисии (РИК) за вота през април. Това се показва в решение на Централната изборна комисия.

Крайният период за регистрация е 17:00 ч. на 28 февруари, в това число.

Кандидати за народни представители могат да издигат регистрирани в Централната изборна комисия партии и обединения , както и регистрирани в съответната Районна изборна комисия инициативни комитети за издигане на самостоятелни претенденти .

Партиите и обединенията не могат да записват като претенденти военнослужещи от Въоръжените сили, чиновници в дипломатическата работа, чиновници от Министерство на вътрешните работи, Държавна организация „ Разузнаване “, Националната работа за защита и Държавната организация „ Технически интервенции “, държавни чиновници от Държавна организация „ Национална сигурност “, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, на които със закон е неразрешено участие в политическа партия. Тези жители може да вземат участие в изборите като самостоятелни претенденти.

Броят на претендентите в една кандидатска листа на партия или коалиция не може да надвишава удвоения брой мандати в изборния регион .

Кандидат за депутат може да бъде препоръчан за вписване единствено от една партия или коалиция най-вече в два изборни региона. Всеки самостоятелен претендент образува независима кандидатска листа. Независим претендент не може да бъде включван в кандидатска листа на партия или коалиция.

Независим претендент за депутат може да бъде препоръчан за вписване единствено от един предприемчив комитет и единствено в един многомандатен избирателен регион.

Кандидатът не може да бъде наблюдаващ, покровител, представител на партия, коалиция, предприемчив комитет, член на изборна комисия, анкетьор или компаньон.

Право да бъде избиран за депутат има всеки български жител, който няма друго поданство, навършил е 21 години към изборния ден в това число (2 април 2023 г.), не е подложен под забраняване и не изтърпява наказване " отнемане от независимост ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР