От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала Св. Александър Невски започна

...
От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала Св. Александър Невски започна
Коментари Харесай

България изпраща патриарх Неофит в последния му земен път

От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " стартира заупокойна Света литургия. Службата е управлявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е краткотраен наместник-председател на БПЦ в съслужение с митрополити, епископи, свещеници. Около 10.15 ч. дойде Вселенският патриарх Вартоломей.

Поканени бяха и представители на поместните православни църкви. На литургията е и предстоятелят на Украинската черква Епифаний Киевски. Присъстват министър председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на Украйна и Русия и други високопоставени посетители.

В 11.40 ч. стартира опелото, водено от Вселенския патриарх Вартоломей, дружно с представители на поместните православни църкви и архиереи на БПЦ.

Заупокойната литургия в памет на патриарх Неофит стартира в 9.30 в " Ал. Невски ". Отслужи я Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с митрополити, епископи и свещеници.

" Независимо от земната ни разлъка с него, светлината и насладата, благодстта и мира, които строяха от Негово Светейшество ще ни съпровождат и отсега нататък. Напътствията му ще бъдат непрекъснат коректив на нашите мисли и дейности ", сподели в словото си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Около 14.00 ч. се чака да стартира литийно шествие, като тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена. Да бъде заровен в двора на храм " Св. Неделя " е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му остатъци ще бъдат положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.

Гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил ковчегът с тялото на Цар Борис III, през днешния ден ще придвижи и ковчега с тленните остатъци на Негово Светейшество патриарх Неофит до митрополитската катедрала " Св. Неделя ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР