От 60-те години на миналия век всяко десетилетие е било

...
От 60-те години на миналия век всяко десетилетие е било
Коментари Харесай

Глобалното затопляне на Земята се ускорява: Учени засякоха тревожни сигнали

От 60-те години на предишния век всяко десетилетие е било по-горещо от предходното, както се планува от много климатични модели. Миналата 2023 година стана най-горещата в цялата история на наблюденията, удряйки планетата с рекордни талази от топлота, суша и горски пожари. Ситуацията в климатичната система на Земята се е влошила толкоз доста, че учените към този момент не могат да употребяват аления цвят за обозначаване на топлота — това просто не е задоволително, пише Science Alert.

В научната общественост обаче се води спор дали темпът на световното стопляне на Земята се форсира. Този въпрос стана изключително изострен след миналогодишния климатичен безпорядък.

Преди няколко месеца някогашният климатолог на НАСА Джеймс Хансен разгласява една от първите огромни публикации, предупреждаващи човечеството за световното стопляне. Резултатите от проучването му демонстрират, че от 2010 година темпът на стопляне на планетата се е ускорил с 50%. Трябва да се означи, че други климатолози бяха скептични към работата му, само че някои климатични модели предвидиха известна степен на ускорение на този развой.

Според климатолога от Бъркли Хаусфатер, проучванията на Хансен в действителност въобще не наподобяват неправдоподобни. Той обаче признава, че резултатите от работата на неговия сътрудник " не са доста добре подкрепени от литературата ". Хансен обаче не е единственият, който е разкрил това обезпокоително ускорение на темпото на световното стопляне.

В ново изследване екологът Одри Миниер от университета Пол Сабатие във Франция също открива признаци за ускорение на стоплянето на международните океани. В същото време откривателите акцентират, че откриването на ускоряването на нагряването на Земята през днешния ден към момента остава невероятно, макар безапелационните доказателства за евентуално увеличение на скоростта на нагряване.

По време на изследването Миниер и неговият екип пресмятат, че скоростта на стопляне на океаните на Земята за десетилетие преди 60-те години на предишния век е била към 0,15 вата на квадратен метър (W/m2). Учените обаче са открили, че от този момент този индикатор се е нараснал доста и е 0,91 W/m2.

Data can be accessed here:
— Leon Simons (@LeonSimons8)
Авторите на публикацията предизвестяват, че техните резултати варират доста, а данните от по-ранни години са по-малко надеждни от актуалните. Но в това време те упорстват, че техните констатации са в сходство с няколко разнообразни набора от данни.

Според Хаусфатер през днешния ден има от ден на ден доказателства за ускорение на световното стопляне на Земята. Ученият обаче счита, че не е безусловно " по-лошо, в сравнение с си мислехме ", най-малкото тъй като климатолози и еколози по-рано допускаха нещо сходно.

Учените към момента не знаят какво е предизвикало такова внезапно ускорение на скоростта на стопляне на Земята, само че въпреки всичко имат няколко теории за това. Първо, измененията в облачната завивка се цитират като евентуални виновници, второ, трагичното понижаване на морския лед и трето, естествената колебливост, съчетана с възходящия принос на човешката активност.

Миниер и неговият екип означават също, че дълготрайното ускорение на стоплянето на планетата е качествено в сходство с увеличението на концентрацията на въглероден диоксид и намаляването на концентрацията на аерозоли в земната атмосфера. Изследователите обаче признават, че ще са нужни повече проучвания, с цел да се разбере по-добре обстановката и причинно-следствените връзки.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР