+ + + + от 5 Още от същото: Подслон

...
+ + + + от 5 Още от същото: Подслон
Коментари Харесай

Киноревю | "Рибена кост" на Драгомир Шолев

+ + + + от 5 Още от същото: " Подслон "
Как живеем? Как би трябвало да живеем? Отговорни ли сме за света в близост? В третия си игрален филм след " Подслон " и " Прасето " почналият като аниматор Шолев потегля от дребното към огромното. От дребна привидно и рутинна преживелица в затворения свят на дребен къмпинг в края на лятото - тялото на погубен делфин е изхвърлено на плажа една ранна заран. Окото му е отворено като живо, в него се оглеждат съвестите на жителите, кой доколкото я има.

Филмът е копродукция с Румъния и естетическите преливания са забележими. Разван Радулеску, емблематичен сценарист на тамошната " нова вълна " на натурен натурализъм ( " Смъртта на господин Лазареску ", " 4 месеца, 3 седмици, 2 дни " ) е съветвал драматургията, подписана от Шолев. Режисьорската трактовка обаче е автентично авторска, фотографското и символното са дружно в кадър. При Шолев средата е артистично обработена, всеки подробност и придвижване (оператор Ненад Бороевич) са значещи.

Въпросът без заобикалки е приемането на парадокса за нормалност. От боязън, конформизъм, безволие, отвод от отговорност. Окопаване в интереса, в тази ситуация докъдето стига сянката на плажния ти чадър. До точката на вътрешния протест. Отговорникът на плажа (Деян Донков) отхвърля този път да погребе делфина в горичката откъм гърба. И се изреждат като в спектакъл на парадокса лица от неработещи и самодостатъчни институции - полиция, община, организации и инспекции, прокурор, който си води журналистка с готови въпроси. Общото е, че до един отхвърлят да си свършат работата.
Реклама
Линията на публичния ступор върви преплетена с десетина дребни истории на човешко равнище. Конформизмът, кухите упоритости, псевдоекспертността и егоизмът имат съответни лица. Тях Шолев следи през комизъм и деликатност, или с по-остра подигравка, когато несъстоятелността е с очевиден цинизъм. Пример за кино без взаимни отстъпки - и цивилен, и естетически.
Свързани публикации Тегло и предубеждения 21 юли 2022, 06:12 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Янко Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР