Оценка: 4½ от 5Indiana Jones and the Dial of DestinyРежисьор

...
Оценка: 4½ от 5Indiana Jones and the Dial of DestinyРежисьор
Коментари Харесай

Кино | Индиана Джоунс и реликвата на съдбата на Джеймс Манголд, продуциран от Лукас и Спилбърг

Оценка: 4½ от 5Indiana Jones and the Dial of DestinyРежисьор и сценарист: Джеймс МанголдС: Харисън Форд, Фийби Уолър-Бридж, Мадс Микелсен, Етан Изидоре, Антонио Бандерас, Тоби Джоунс, Джон Рис-Дейвис, Карин АлънВреметраене: 155 мин.Още от същото: " Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход " Оценка: 4½ от 5Indiana Jones and the Dial of DestinyРежисьор и сценарист: Джеймс МанголдС: Харисън Форд, Фийби Уолър-Бридж, Мадс Микелсен, Етан Изидоре, Антонио Бандерас, Тоби Джоунс, Джон Рис-Дейвис, Карин АлънВреметраене: 155 мин.Още от същото: " Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход "
Петият филм е по мярката на правилните почитатели на авантюрната поредност, излизат (в моя случай) със скрита сълза от салона. Нещо си отива, само че и нещо положително и изцяло остава. Във безконечния музей на приключените жанрови мостри в киното. В случая на приключенското.

Indiana Jones and the Dial of Destiny е минаваща на един мирис антология на носталгията (по " Кивота " и " Последният кръстоносен поход " ), без да му проличава, че е първият без Спилбърг на кормилото. Заслугата е на гения Джеймс Манголд ( " Форд против Ферари " ), развил първия си сюжет (Cop Land) под крилото на Милош Форман, правил драми (Girl, Interrupted), уестърни ( " 3.10 за Юма " ) и Marvel филми (Logan).
Реклама
Възрастта на Форд е регистрирана и вплетена в драмата на героя му. След стремглав увод в разцвета на силата (1944) и опаткване на нощен трен с нацисти (решен с цифрово подмладяване) го намираме в деня на кацането на Луната (1969), изтощен и пред пенсия, на самотно пиво в бара. Съседите му хипита го тормозят с шумна музика, на студентите е апатичен, претърпял е фамилни загуби.

Новата искра възпламенява дръзката щерка (Фийби Уолър-Бридж) на остарял другар археолог (Тоби Джоунс), с която се понасят по следите на античен механизъм (Аникитерата на Архимед), който може да " сгъва " времето и трансформира историята. Същият е цел и на вманиачен немски физик (Мадс Микелсен, заслужен антагонист), подготвен за новия Хитлер. Каубойската шапка, якето с препасаната чанта и камшикът отново са в деяние. Червената лента по картата чертае точките на конфликта (пазарите на Танжер, дълбините на Егея, Сиракуза с живия Архимед). С закачлив гаврош за помощник и фанфарите на Джон Уилямс при дребните триумфи, през пещери с капани, змии и неотказващи се нацисти. До края на времето и сливането на самия Инди с историята.

Юношеската концепция за величие в премеждие и романтика е жива и през 2023 година Заедно с идейния подтик от Лукас и Спилбърг Индиана Джоунс на Харисън Форд ще бъде нейният безконечен кино артефакт.


Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Янко Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР