От 5% до 15% по-високи ще се таксите за кандидатстване

...
От 5% до 15% по-високи ще се таксите за кандидатстване
Коментари Харесай

Увеличават таксите в 16 държавни ВУЗ-а

От 5% до 15% по-високи ще се таксите за кандидатстване и образование в 16 държавни висши учебни заведения за академичната 2022/2023 година. Увеличението е основно за специалностите от професионални посоки " Педагогически науки ", " Социални, икономически и правни науки " и " Изкуства ", оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Медицинският университет в Пловдив пък понижава таксите за студентите от професионално направление " Обществено здраве " в задочна форма на образование (400 лева.).

Десет държавни ВУЗ-а подвигат таксите за докторанти с от 5% до 60% (от 50 до 530 лева). Във Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий " покачването е с 60% единствено за професионално направление " Религия и теология ", където таксата за един учебен срок става 440 лева За професионално направление " Педагогика на образованието по... " в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев " в Пловдив таксата се усилва на 530 лева
 Приканват с 200 000 лева стипендия за магистри в топ университети, в случай че се върнат в България
Приканват с 200 000 лева стипендия за магистри в топ университети, в случай че се върнат в България

Очаква се подборът да стартира през юни тази година

В други 16 държавни висши учебни заведения таксите за студенти не се трансформират. Няма смяна и за докторантите в 23 държавни висши учебни заведения и в Българската академия на науките. Таксата за кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации остава 30 лв., а междинната такса за образование на докторанти е 460 лв..

Кандидат-студентската такса за държавните висши учебни заведения е приблизително 50 лв., а семестриалната - приблизително 1150 лв..

Таксите за кандидатстване и образование в държавните университетите за академичната 2022/2023 година са одобрени от държавното управление по предложение на университетските управления.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР