От 4 май т.г. досега през електронната услуга Изчисляване на

...
От 4 май т.г. досега през електронната услуга Изчисляване на
Коментари Харесай

Близо 19 хил. справки за прогнозния размер на пенсията са направени по електронен път

От 4 май т.г. до момента през електронната услуга „ Изчисляване на планирана пенсия “ на интернет страницата на Национален осигурителен институт са направени информации с Персонален идентификационен код (ПИК) за 18 841 лица. Електронният калкулатор бе обновен след влизането в действие на измененията в методиката за пресмятане на самостоятелния коефициент.

Бъдещите пенсионери би трябвало да създадат избора си дали коефициентът да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, използвана за трудови пенсии с начална дата до 31 декември 2018 година (т.нар. „ остаряла методика “ – с избор на 3 удобни години преди 1997 г.) или според наредбите, използвани за пенсии с начална дата след 31 декември 2018 година („ нова методика “), Услугата е в помощ за ориентацията по кой от двата вероятни метода за пресмятане ще се получава по-висока пенсия.

Като част от популяризирането на измененията в нормативната уредба през май т.г. Национален осигурителен институт провежда и осведомителна акция за жителите на по-малките и по-отдалечените обитаеми места в цялата страна. Общо 1561 бъдещи пенсионери са се съветвали по отношение на разновидностите за пресмятане на самостоятелния коефициент на бъдещата им пенсия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР