От 30 януари до 5 февруари учениците в Пловдивска област

...
От 30 януари до 5 февруари учениците в Пловдивска област
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 26.01.2024 г.

От 30 януари до 5 февруари учениците в Пловдивска област ще учат онлайн. Това реши на свое съвещание Областният действен щаб за битка с грипа. Преминаването към неприсъствена форма на образование се постанова поради покачвания брой болни възпитаници в района от грип и остри респираторни болести. Преминаването в неприсъствена форма ще е от вторник, с цел да се даде опция на децата в понеделник да получат електронни устройства и сметки от учебното заведение. Останалите противоепидемични ограничения остават, като грипната зараза в Пловдивско се удължава още една седмица. На 5 февруари щабът още веднъж ще се събере, с цел да реши дали учениците да бъдат пуснати в грипна почивка. Началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова добави, че в някои общини като Брезово и Перущица отсъстващите възпитаници все още са над 30%. Качва се процентът на отсъстващите и в Раковски и Куклен. Община Пловдив е малко под този %, само че с всеки ден цифрите се повишават с 2-3 %. Директорът на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева заяви, че динамичността на процеса на разпространяване на грип и ОРЗ в региона бележи наклонност на нарастване на броя на заболяемостта, изключително във възрастовите групи на учениците. 30% са позитивните проби при тях.

Проблемът с двусменния режим на образование в Пловдив ще бъде решен в границите на този управнически мандат. Това съобщи в изявление за Дарик радио новият зам.-кмет на общината с сектор “Дигитализация, европейски планове, бизнес развиване и обучение ” Владимир Темелков. Общинската администрация стартира тази година построяването на нова постройка на Математическата гимназия. Проектът включва образователен кампус с плувен басейн, библиотека и спомагателни здания, изясни Владимир Темелков.

Нов случай на домашно принуждение: Мъж преби 74-годишната си майка. Насилникът е арестуван от полицията. Той е 39-годишен гражданин на Пазарджик. Автопатрули на полицейското ръководство реагирали на получен сигнал за злосторника, открили самоличността му и го арестували за 24 часа. Спрямо него е формирано досъдебно произвеждане за причиняване на телесна щета на родител в изискванията на домашно принуждение, което е под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик.

Районният съд в Пловдив остави за непрекъснато в ареста 29-годишния Цветомир Пенков, който е упрекнат в побой надприятелката си Ванеса. След съвещанието на съдамъжът съобщи, че ще апелира решението на 1 февруари, когато ще заседват окръжните магистрати. Цветомир твърди, че не е нанесъл побой над Ванеса, защото бил болен. ``Нищо не съм направил! Всичко това са клюки от майката! За да не им вземат обществените детето, в този момент натискат мен "!, сподели Цветомир.Според обвиняването, има заплаха да се укрие и да извърши друго закононарушение. В съда стана ясно, че е направил похищението над приятелката си в границите на друга условна присъда.

Пловдивският областен съд взе най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража " и по отношение на четиримата мъже, упрекнати в присъединяване в проведена незаконна група за изнудвания. Двама от изнудвачите са полицейски чиновници и са заплашвали почитатели на ФК „ Ботев “-Пловдив. Ръководителят на групата е упрекнат в пет случая на изнудване и насила. Съдът смята, че има основателни догатки за съпричастност на обвинените към закононарушенията и по тази причина ги остави в ареста, с цел да не извършат други престъпни действия.

Ученичка в 11-ти клас в карловско учебно заведение се е самоубила предходната нощ. Оставила е предсмъртно писмо. Момичето е живеело с майка си. От полицията оповестиха, че по случая е формирано досъдебно произвеждане. Вероятно се касае за любовна драма. Момичето е имало връзка с момче, с което се разделили, а младежът е имал взаимоотношения с друга госпожица.

Пръскат против борова процесионка на повече от 10 хиляди дка в Южна България. Въздушно напръскване е планувано през цялата 2024-та година в регионите на горските стопанства в Кирково, Момчилград, Ардино, Асеновград, Пазарджик, Клисура, Хвойна, Хисаря, Гурково, Женда, Кормисош и други Лесозащитните мероприятия са планувани за територията на Южноцентрално държавно дружество. Те ще се извършат след лесопатологични обследвания, лабораторни разбори и контролни инспекции от лесовъдите, както и след сигнали от жители. И през актуалната година ще бъдат извършени наблюдения в разнообразни стадии от развиването на вредителя, отчитайки летежа посредством феромонови уловки за определяне степента на увреждане и разбор на яйцепръстенчетата.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР