От 30 август до 4 септември тази година ще се

...
От 30 август до 4 септември тази година ще се
Коментари Харесай

Започна хаджа – един от най-свещени ритуали за мюсюлманите

От 30 август до 4 септември тази година ще се организира обичаят хаджа в свещения град за мюсюлманите Мека. Очаква се близо 2 милиона души тази година да се включат в ритуалите.

За поредна година вярващите ще се съберат в пустинната котловина Мина, която се намира на 7 километра от Мека, с цел да хвърлят камъни по дявола. Това обаче се извършва в третия ден от празника.

Хаджа мюсюлманите назовават пътуването до Мека, което е обвързване на всеки един мохамеданин. Поне един път в живота си мъжът в фамилията би трябвало да е посетил Мека и да е извършил ритуалите по хаджа.

В първия ден се правят седем ритуални обиколни на черния камък Кааба. Докато вървят към светинята, мюсюлманите шушукат своите молебствия към Аллах.

На втория ден вярващите отиват до долината Арафат и изкачват едноименната планина, където се допуска, че пророкът Мохамед е изнесъл последната си проповед.

На третия ден от ритуалите по хаджа мюсюлманите се събират в долината Мина и хвърлят камъни по дявола. След това вършат курбан, мъжете бръснат брадите си, а дамите подрязват връхчетата на косата си.

Докато изоставен Мека, в идващите дни, мюсюлманите още веднъж хвърлят камъни по дявола, а най-после обикалят Кааба седем пъти по посока противоположна на часовниковата стрелка.

В ритуалите се включват най-вече мъже, само че през последните година се появяват и от ден на ден дами, като тази година те ще са 40% от присъстващите, предава организация Ройтерс.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР