От 3 страни е ограничен пожарът при село Маточина в

...
От 3 страни е ограничен пожарът при село Маточина в
Коментари Харесай

Изключително тежко остава положението в Хасковска област

 От 3 страни е стеснен пожарът при село Маточина в област Хасково, застрашени обитаеми места и къщи няма. Това сподели шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. комисар Николай Николов.

Огънят обхвана общо към 100 хиляди декара треви, шубраци и аграрни земи. Бедствено състояние е оповестено към този момент в 5 общини. Вчера мощният вятър доста усложни обстановката, тук-там наложи се и евкуация.

Няколко фронта на пожара са били овладени. А най-големият деен подобен е наоколо до турската граница.

" Няма директна заплаха за хората. Към този миг доста от пожарите са към този момент овладени. В гасенето се включиха доста хора. По мое искане се включиха военни и доста доброволци ", изясни регионалният шеф на Хасково Стефка Здравкова.

" През вчерашния ден 127 пожара гасиха нашите чиновници и са извършени 61 избавителни дейности единствено за деня. По отношение на пожара при село Маточина в област Хасково нещата през днешния ден наподобяват доста по-добре. На място и тази нощ продължиха гасителните дейности повече от 200 индивида с 23 пожарни автомобила и 3 булдозера. От 3 страни все още пожарът е стеснен. Не е локализиран напълно, тъй като има едно направление, което през днешния ден ще ангажира нашето внимание, чакаме и хеликоптер през днешния ден, който ще се включи ", уточни гл. комисар Николай Николов от Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Към момента застрашени обитаеми места и къщи няма. Това не трябва да ни успокоява, тъй като чакаме още веднъж сдържан вятър и високи температури към обяд. Става въпрос за юг-югозапад и в направление към турската граница. Вчера регионалният шеф беседва с представители от Турция и ги предизвести, че може пожарът да отиде до тяхна територия и те са в подготвеност да се включват в гасителните дейности. Десетки хиляди декара са наранени от пожара. Става дума за малко над 50 000 дка. Това са аграрни земи и шубраци, има и горски масиви с черен бор ", добави Николов. 

Пожарът в Ямбол е под надзор. Има лимитирани огнища, които и тази нощ продължиха да следят нашите сътрудници. Сигналите, които идват от там, са положителни. Подобна е обстановката в Шумен и Дивдядово, където вредите са съществени. Там са изгорели към 800 дка борова и широколистна гора, само че са избавени над 1000 дка гора. Има изгорели необитаеми къщи и постройки, само че обитаеми къщи няма наранени през вчерашния ден ", сподели още той.  

" Благодаря на всички доброволци, които бяха с нас тази нощ и не позволиха огънят да навлезе в обитаемоте места. Българската войска и през днешния ден ще се включи в гасителните дейности с едно модулно формирование и хеликоптер, който ще гаси от въздуха. Ние също разполагаме с машини. Въпреки големия запас, при сходни обстановки е належащо да се включат доста хора, на които благодаря. Ситуацията е доста по-спокойна все още ", уточни комисар Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР