От 28 януари влизат в сила нови, допълнителни противоепидемични мерки

...
От 28 януари влизат в сила нови, допълнителни противоепидемични мерки
Коментари Харесай

От утре! Нови противоепидемични мерки в Кюстендил

От 28 януари влизат в действие нови, спомагателни противоепидемични ограничения на територията на област Кюстендил. Това взеха решение по време на онлайн съвещание членовете на Областния действен щаб през вчерашния ден. Заседанието бе свикано от регионалния шеф Катя Димитрова, в него се включи и нейният заместител Любомир Терзийски.
За новите, спомагателни ограничения следва издаване на Заповед на РЗИ – Кюстендил, която ще бъде съгласувана с основния здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев.
„ Ние сме в клъстер 4 и сме навлезли в стадий 3, което изисква предложение и приемане на решения за спомагателни противоепидемични ограничения “, съобщи шефът на РЗИ – Кюстендил доктор Златко Величков, като регистрира, че региона е в тъмночервената зона.
Предстои въвеждането на следните краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област Кюстендил, считано от 00:00 часа 28. 01. 2022 година до 00:00 часа на 18. 02. 2022 година, както следва:
1. Присъствен учебен развой за 50% от паралелките с възпитаници от V до XII клас с въведена ежеседмична ротация, както следва: присъствено да се образоват учениците от I до IV клас и от V, VII, X и XII клас на 28. 01. 2022 година и за интервала от 07. 02. 2022 година до 11. 02. 2022 година Присъствено да се образоват учениците от I до IV клас и от VI, VIII, IX и XI клас за интервала от 14. 02. 2022 година до 18. 02. 2022 година Преустановява се присъственият образователен развой за учениците от V, VII, X и XII клас за интервала от 14. 02. 2022 година до 18. 02. 2022 година Преустановява се присъственият образователен развой за учениците от VI, VIII, IX и XI клас за 28. 02. 2022 година и за интервала от 07. 02. 2022 година до 11. 02. 2022 година
2. Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и действия, действия по ползи, екскурзии, спортни празници и други, проведени от учебните заведения за всички възрастови групи, считано от 00:00 часа на 28. 01. 2022 година до 18. 02. 2022 година, като се изключи: Областните кръгове на националните олимпиади и/или надпревари при съблюдаване на избрани противоепидемични условия.
3. Преустановяват се присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, просветителните центрове и други обучителни центрове и школи, проведени от юридически и физически лица.
4. Забраняват се визитите на малолетни лица в комерсиалните центрове вид МОЛ, кина, заведения за хранене, кафенета и други без компаньон – родител/настойник или друго лице, полагащо грижи за малолетния.
5. Забраняват се визитите на малолетни лица след 22:00 часа в питейните и нощни заведения.
6. Ограничение до 50 % в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и действия със значение за публичното здраве, игралните зали, казината и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на член 124 от Закона за туризма, в това число и тези към местата за настаняване при съблюдаване на метода със „ Зелен документ “.
7. Забраняват се визитите на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията област Кюстендил, като се изключи свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност.
8. Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност във всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на област Кюстендил, като се изключи дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.
По време на съвещанието доктор Златко Величков даде информация за поставените ваксини на територията на региона - 72 362, цялостният курс са приключили 34021 лица, сложени бустерни дози са 11673. Относно заболелият медицински личен състав в региона към вчерашна дата: има двама болни лекари и една здравна сестра. Той показа данни за свободните кревати за неусложнени пациенти и за интензивно лекуване.
Д-р Величков регистрира и осъществените инспекции за интервала 17 – 23 януари: от РЗИ са осъществени 23 инспекции, 38 от ОД на Министерство на вътрешните работи и 27 от ОДБХ – Кюстендил.
Д-р Александър Величков от МБАЛ „ Д-р Никола Василиев “ показа, че натискът към Спешно поделение е 2-3 пъти по-голям от нормалния, само че натискът към болничното заведение е на половина от предишни обстановки.
Представителите на трите лечебни заведения и на останалите регионални институции също показаха своята поддръжка към препоръчаните ограничения.
Мая Стойчева от РУО напомни, че учениците са във почивка от 31 януари и ще бъдат присъствено на 7 февруари. Началникът на РУО изясни, че има налични проби. „ На стадий сме, в който стартират национални олимпиади и надпревари. Мисля, че при съблюдаване на условията и проби на учениците, на педагогичен и непедагогически личен състав, няма да има проблем да се проведат “, уточни Стойчева.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР