От 28 септември Агенцията по заетостта започва приема на заявления

...
От 28 септември Агенцията по заетостта започва приема на заявления
Коментари Харесай

Стартира приемът на заявления по програмата за детегледачки

От 28 септември Агенцията по заетостта стартира приема на заявки по план „ Родители в заетост”. Той подкрепя родителите да продължат трудовата си реализация и в същото време да бъдат спокойни за развъждането на своите деца посредством обезпечаване на детегледачи, съобщи БГНЕС.

Проектът е съфинансиран от Европейския обществен фонд на Европейския съюз посредством Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по плана е 20 млн. лева Срокът за банкет на заявки е до 31.10.2017 година или до привършване на финансовия запас по плана. Те ще се одобряват във всички бюра по труда в страната. Заявления от през днешния ден могат да подават родители и бъдещи детегледачи.

„ Целта на тази скица е да подпомогнем тази част от работещите хора, или хората, които са безработни или неактивни, които заради някаква причина нямат опция да запишат детето си в детска градина или в ясла. С тези 20 млн. ще дадем вероятност на над 1500 близо 2000 фамилии в границите на 18 месеца да осигурим детегледач за тяхното дете “, сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова. Възнагражденията, които ще се заплащат са равни на една минимална работна заплата за 8-часов трудов ден.

Право да подават заявки имат родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения. Родителите, които все още на кандидатстване, не са включени в претовареност, следва да стартират работа при шеф или като самоосигуряващо се лице в границите на четири месеца от приемане на услугата за развъждане на дете.

„ От през днешния ден Бюрата по труда са отворени, с цел да могат родителите да подават заявки, както и безработни лица или неактивни лица могат да подадат своите заявки, с цел да станат детегледачки. Изборът на детегледач след ориентиране от Бюрата по труда, става само и единствено от родителите и от фамилията “, изясни Русинова. Няма ограничавания за броя на избор, т.е. до момента в който се откри най-подходящият детегледач за родителя, до тогава ще продължи да се търси.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР