От 27 декември т.г. влизат в сила новите правила при

...
От 27 декември т.г. влизат в сила новите правила при
Коментари Харесай

Влязоха в сила новите правила при регистриране на пътни превозни средства

От 27 декември т.г. влизат в действие новите правила при вписване на пътни транспортни средства, заложени в признатия и обнародван в Дъждовни води бр. 77/26.09.17г. промени в ЗДВП. Три са главните моменти в записаните нови правила, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Първият касае продавачите на ППС. Те към този момент няма да бъдат длъжни да показват пред „ Пътната полиция“ контракта за покупко-продажба. Казано на известен език – „ отписването “ на колите им ще е обвързване на нотариусите, пред които се изповядва договорката.

Вторият значим миг е за купувачите. Тяхно обвързване е регистрацията на закупено ППС да се извърши в период от един месец. Новите правила важат както за регистрирани у нас ППС, по този начин и за закупени от чужбина. Важно за купувача е да знае, че в случай че не извърши задължението си по регистрация на закупеното от него пътно транспортно средство до два месеца, тогава регистрацията ще бъде прекъсната автоматизирано!

Третата смяна касае построяването на връзка сред нотариусите, които изповядват покупко-продажби за покупко-продажба, и системата на „ Пътна полиция “. От отдел „ Пътна полиция “ при Главната дирекция „ Национална полиция “ прецизират, че все още Министерство на вътрешните работи и Нотариалната камара работят по техническата съгласуваност на системите. Извършването на тестванията и настройки на системите изисква софтуерно време.

Това никога не е съображение за неизпълнението на наредбите на закона от приобретателите на транспортни средства.

От 28. 12. 2017 година в Закона за придвижването по пътищата са в действие следните промени и допълнения (ДВ. бр.77 от 26 Септември 2017г.):

В член 143. е основана нова алинея 15, с която се дава опция служебно, с отбелязване в автоматизираната осведомителна система, да се приключва регистрацията на записано пътно транспортно средство на притежател, който в двумесечен период от придобиването не извърши задължението си да записва транспортното средство.

В член 144 е основана нова алинея 3, която основава обвързване при прекачване собствеността на записано транспортно средство на разположение без непрекъснат адрес или адресна регистрация в Република България да се прави след преустановяване регистрацията на транспортното средство и връщане на табелите с регистрационен номер в съответната работа за регистрация на пътното транспортно средство.

Съгласно член 144, ал.4, Министерството на вътрешните работи и Нотариалната камара обменят по електронен път информация за записаните в страната транспортни средства и подписаните контракти.

Новата наредба на член 144, алинея 5 дава опция при договорка с пътно транспортно средство приобретателят да съобщи авансово правене на свидетелството за регистрация, ако не се прави замяна на регистрационни табели, като информацията се подава към Министерството на вътрешните работи дружно с информацията за подписания контракт.

С изменената наредба на член 145, алинея 2 приобретателят на записано пътно транспортно средство е задължен в период до един месец да записва добитото транспортно средство в службата за регистрация на пътни транспортни средства по непрекъснатия адрес или адрес на регистрация на притежателя, с изключение на когато пътното транспортно средство е добито от търговец за продажба.

В новата алинея 4 на член 145 е указано, че наредбата на алинея 2 се ползва и при придобиване на собствеността на пътно транспортно средство отвън Република България или при придобиване на собствеността посредством обществена продажба.

Съгласно член 177, алинея 5 е планувана глоба в размер на 200 лева за лице, което не извърши обвързване по член 144, алинея 3 или по член 145, алинея 2 (купувач, който в едномесечен период не записва добитото ППТ, и притежател, който не приключи регистрацията на ППС преди продажбата на разположение без непрекъснат адрес в Р България).

С влезлите в действие промени в ЗДвП отпада задължението за праводателя (продавача) на записано в страната ППС да показва в службата по регистрация копие от контракта за покупко-продажба на ППС.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР