От 2668 милиардери в тазгодишния списък на Forbes жените само

...
От 2668 милиардери в тазгодишния списък на Forbes жените само
Коментари Харесай

Малко над 12% от милиардерите по света са жени. Кои са най-заможните?

От 2668 милиардери в тазгодишния лист на Forbes дамите единствено 327, което прави 12.2%.

Жените милиардери са с една по-малко от предходната година, когато бяха 328.

Общата стойност на активите на най-богатите дами (включително и на тези, които споделят благосъстоянието си със своя брачен партньор, дете, брат и сестра) възлиза на 1.56 трилиона $, спрямо 1.53 трилиона $ година по-рано.

По-голямата част от дамите милиардери (226) са наследили благосъстоянието си, в това число трите най-богати дами в света - наследницата на L'Oréal Франсоа Бетанкур Майерс, наследницата на Walmart Алис Уолтън и Джулия Кох, която наследи дял в Koch Industries, когато брачният партньор й Дейвид Кох умря през 2019 година

Най-богатата нова жена милиардер тази година също е правоприемник. Рената Келнерова от Чехия и четирите ѝ деца наследиха почти 16.6 милиарда $, откакто брачният партньор ѝ Петър Келнер почина при злополука с хеликоптер през март 2021 година

Общо 101 дами в тазгодишния лист на международните милиардери са натрупали положението си независимо, което значи, че са създатели или съоснователи на компании. Сред тях са Даян Хендрикс, която има компания за ремонт на покриви, съоснователката на стилната компания Gap Дорис Фишър и Дениз Коутс, която е притежател на една от най-големите компании за онлайн залози.

Общото благосъстояние на независимо забогателите милиардерки тази година възлиза на 331 милиарда $. Броят им е по-малък, спрямо 2021 година, когато бяха общо 108.

Някои от известните нови имена в дамския лист на милиардерите включват Риана, чиято империя за хубост я прави първия милиардер на Барбадос, 34-годишната съоснователка на дизайнерската компания Canva Мелани Пъркинс и Мелинда Френч Гейтс, която стана милиардерка след развода си с Бил Гейтс в средата на 2021 година

Съединени американски щати имат максимален брой дами милиардери в света (90), следвани от Китай (63, в това число 11 от Хонконг) и Германия (35).

Ето и описът с 10-те най-богати дами в света:

1. Франсоа Бетанкур Майерс, Франция
Нетно благосъстояние: 74.8 милиарда $
Индустрия: козметика

Бетанкур Майерс е най-богатата жена на планетата за втора поредна година. Тя е внучка на създателя на колоса за хубост L'Oréal и за първи път се появи в листата на международните милиардери през 2018 година след гибелта на майка си Лилиан Бетанкур, която до тогава беше най-богатата жена в света.

2. Алис Уолтън, Съединени американски щати
Нетно благосъстояние: 65.3 милиарда $
Индустрия: търговия на дребно

Алис Уолтън е щерка на създателя на Walmart Сам Уолтън. Богатството ѝ се е нараснало с почти 3.5 милиарда $ през последната година с помощта на повишаването на акциите на компанията. Уолтън беше най-богатата жена в света през 2020 година

3. Джулия Кох, Съединени американски щати
Нетно благосъстояние: 60 милиарда $
Индустрия: индустрия, рандеман на първични материали, търговия

Джулия Кох, която е вдовица на консервативния човеколюбец Дейвид Кох, и нейните деца имат 42% дял в Koch Industries - втората по величина частна компания в Съединени американски щати. По-големият брат на Дейвид - Чарлз Кох, е ръководител на борда на шефовете и също има 42% дял.

4. Макензи Скот, Съединени американски щати
Нетно благосъстояние: 43.6 милиарда $
Индустрия: онлайн търговия

След като се разведе с създателя на Amazon Джеф Безос през 2019 година, Скот се трансформира в един от най-активните филантропи в историята. Тя е дарила 12.5 милиарда $ на повече от 1250 организации за по-малко от две години.

5. Жаклин Марс, Съединени американски щати
Нетно благосъстояние: 31.7 милиарда $
Индустрия: хранителна индустрия

Жаклин Марс е правоприемник на почти една трета от производителя на хранителни артикули Mars Inc. Компанията има марки, като M&M's, IAMS и Pedigree. Mars Inc. е учредена от дядото на Жаклин - Франк С. Марс, през 1911 година

6. Джина Райнхарт, Австралия
Нетно благосъстояние: 30.2 милиарда $
Индустрия: минно дело

Джина Райнхарт е ръководител на австралийската минна и селскостопанска компания Hancock Prospecting Group, която е учредена от нейния татко Ланг Ханкок, умрял през 1992 година От години тя води дело против децата си за попечителството върху фамилния капиталов фонд. Делото евентуално ще продължи още дълго, защото идващото съвещание ще се организира чак през 2023 година

7. Мириам Аделсън, Съединени американски щати

Нетно благосъстояние: 27.5 милиарда $
Индустрия:
хазарт

Вдовицата на американския
казино магнат Шелдън Аделсън - Мириам, има съвсем 50% от каузи на починалия ѝ брачен партньор в Las Vegas Sands. Два месеца след гибелта на Аделсън, който умря при започване на 2021 година, компанията се съгласи да продаде своите активи в Лас Вегас, в това число Venetian Resort и Sands Expo and Convention Center, за 6.25 милиарда $ в опит да се концентрира върху азиатския пазар.

8. Сузане Клатен, Германия
Нетно благосъстояние: 24.3 милиарда $
Индустрия: автомобилна индустрия, химия

Сузане Клатен - най-богатата жена в Германия, има към 19% от акциите на немския авто производител BMW, които наследи от своите родители Йохана и Херберт Куанд. Те избавят немския авто колос от банкрут през 1959 година Сузане Клатен има и химическата компания Altana.

9. Айрис Фонтбона, Чили
Нетно благосъстояние: 22.8 милиарда $
Индустрия: минно дело

Айрис Фонтбона е вдовица на чилийския магнат Андронико Лукшич, който умря от рак през 2005 година, откакто натрупа положение в добивната индустрия и производството на питиета. Тя и фамилията ѝ имат медни мини в Чили посредством добивния колос Antofagasta, чийто акции се търгуват на Лондонската фондова борса. Фонтбона има и мажоритарен дял в чилийския финансов холдинг Quiñenco.

10. Абигейл Джонсън, Съединени американски щати
Нетно благосъстояние: 21.2 милиарда $
Индустрия: финансови вложения

Абигейл Джонсън е основен изпълнителен шеф на Fidelity Investments от 2014 година, откакто пое поста от татко си Нед Джонсън III. Тя има почти 24.5% дял във компанията, която ръководи активи на стойност 4.2 трилиона $ и е учредена от дядо ѝ през 1946 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР