От 25 ноември до 10 декември галерия Лабиринт има удоволствието

...
От 25 ноември до 10 декември галерия Лабиринт има удоволствието
Коментари Харесай

Виргиния Захариева в галерия Лабиринт


От 25 ноември до 10 декември изложба Лабиринт има удоволствието да ви срещне с изкуството на Виргиния Захариева.

Тя е публицист, психотерапевт и мултидисциплинарен актуален актьор. Тя написа, улавя звуци, рисува и изследва душeвността, тялото и душата на индивида. Преподава „ Психология на креативния развой “ и „ Писането като терапия “ в Института по терапия и експресивни изкуства София. В своята работа тя сплотява познанията на западната психотерапия, източната философия и дзен практики. Води семинари по „ Калиграфия и Кой е вътре? “.

Не на последно място Виргиния Захариева е човек със мощна гражданска позиция, осведоменост и житейски опит, който я прави скъп събеседник. Има повече от 30 години опит във всички жанрове на публицистиката.

Основател е българския клон на Radio France International в София 1995. В края на 90-те години основава и управлява списание “P.S. ” – Първото джендър списание в България. Във своите артистични и цивилен жестове през годините, Виргиния Захариева работи, за открояването на женския глас в обществото. Родена е, живее и работи в София.

“О-земяване ” е първата галерия на Виргиния Захариева в Пловдив. Тя ще предстви над 30 рисунки с туш, изпълнени в традицията на японската калиграфска техника, която изисква оптималната вглъбеност и спонтанност. Ето какво споделя авторката за своята среща с калиграфията:

“Калиграфията открих през 2005 – та година след 7 дневна процедура в безмълвие. В идващите дни моята учителка Ганга Кординг ми подаде четка, туш и оризова хартия. Така стартира пътешествието в калиграфията.

От 17 години към този момент това е моя метод за О-земяване. Опитвам се да съответствам с това, което е вътре и отвън мен, а от време на време просто нещо движи ръката ми. Тази техника ми дава свободата да бъда краткотрайна, незавършена и несъвършена. Тя е подчинена на дзен правилата в изкуството – елементарност, спонтанност, мистичност и игра.

В калиграфията празното е женско, цялостното е мъжко и постигането на баланс зависи от умеенето да спреш на време, възпитава възприятие за мярка. Черното и бялото учат на дисциплинираност и аскетизъм, само че и възмездяват с обилие от нюанси.

В калиграфията си разрешавам да съм уязвима и брутална, без да контузвам някого.

Гледаш, до момента в който станеш самия обект, примерно зелен боб и рисуваш чувството си за него. Много похабена хартия запечатва този път.

За мен четката е създание. Водата е кръв. А хартията има душа, нежна душа…Обичам готовността й да откликва. Разсея ли се – не прости. В калиграфията нищо не може да бъде дорисувано. ”

Заповядайте на откриването на изложбата на 25.11 от 17 ч, когато ще може да се срещнете с Виргиния Захариева, да видите къса проява и даже да опитате и вие. Галерия Лабиринт, Пловдив, ул. Ангел Букорещлиев 1.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР