Експерти са изчислили, че търсенето възлиза на 1,2 милиона годишно

...
Експерти са изчислили, че търсенето възлиза на 1,2 милиона годишно
Коментари Харесай

До 2030 г. ще са необходими 8,8 млн. точки за зареждане на електромобили

Експерти са пресметнали, че търсенето възлиза на 1,2 милиона годишно - или 8 пъти повече от бройките, конфигурирани през предходната година
Европейският съюз би трябвало да конфигурира съвсем осем пъти повече точки за зареждане на електрически транспортни средства (EV) годишно, в сравнение с през 2023 година, с цел да отговори на плануваното търсене. Това излиза наяве от отчет на асоциацията на европейските производители на коли (ACEA).

В документа е посочено, че през предходната година в целия Европейски Съюз са конфигурирани 150 000 публични точки за зареждане, като общият им брой към този момент е над 630 000. " Това обаче е доста по-малко от почти 410 000 зарядни, нужни годишно за реализиране на задачата, сложена от Европейската комисия, която е 3,5 милиона до 2030 година ", споделят специалистите.

От ACEA предизвестяват, че търсенето на електрически транспортни средства изпреварва тази цел. Продажбите на EV в Европейски Съюз нарастват три пъти по-бързо от инсталациите на точки за зареждане сред 2017 година и 2023 година

" Ние сме доста загрижени, че разгръщането на инфраструктурата не е в крайник с продажбите на електрически коли през последните години - показва генералният шеф на ACEA Зигрид де Врис. " Нещо повече, този " инфраструктурен пропуск " рискува да се разшири в бъдеще - в доста по-голяма степен, в сравнение с предвижда Европейската комисия ", акцентира специалистът.

ACEA е пресметнала, че до 2030 година ще са нужни 8,8 милиона точки за зареждане, с цел да се отговори на търсенето, което възлиза на 1,2 милиона годишно - или осем пъти повече от бройките, конфигурирани през предходната година.

" Инвестициите в социална инфраструктура за зареждане би трябвало незабавно да се усилят, в случай че желаеме да преодолеем пропуските в инфраструктурата и да реализираме задачата за климата, която е сложена ", прибавя Де Врис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР