От 25 лв. за нощувка започват цените за един човек

...
От 25 лв. за нощувка започват цените за един човек
Коментари Харесай

Ето колко струва нощувката в леглото на Бойко Борисов и Румен Радев

От 25 лева за нощувка стартират цените за един човек в разгара на летния сезон в почивната база на Министерски съвет в курорта Слънчев бряг, където отсядат министри, депутати и държавни чиновници, делейки един покрив с елементарни жители, демонстрира информация на „ Монитор “.

Още от Любопитно

Всеки, който желае да спи в министерско легло, може да избира сред двойна стая или апартамент в комплекса. При първия цените варират от 50 до 80 лева, а след средата на август падат още повече. Тези, които избират септемврийското море, могат да се възползват от преференциалната оферта, защото тогава цената за двойната стая излиза тъкмо петдесетарка.

За жилищата, в които могат да се настанят до 4-ма души, естествено сумите за престой са по-високи – от 80 до 140 лева В цената е включена закуска, само че не и шезлонг и чадър на плажа. За привличане на повече почиващи има и пакетни цени със закуска, обяд и вечеря. Така морето за двама за пет нощувки в пика на сезона излиза 590 лева

Въпреки че станцията е отворена за всички искащи да почиват в Слънчев бряг, несъмнено, цените за служителите, министрите и депутатите са още по-тънки. Държавните чиновници и техните фамилии употребяват 30% отстъпка.

Резервациите пък демонстрират, че най-вече външни лица се възползват от опцията да отмарят в почивната база на властта, която се намира в непосредствена непосредственост до морето. От общо 1636 резервации през летните месеци – юни, юли и август, 1605 са точно на външни лица, а останалите 31 са направени от държавни чиновници, като посетителите през юни са били близо 1300 индивида. За съпоставяне година по-рано резервациите са били с към 430 повече.

Почти идентична е картината и в почивния комплекс на властта в Пампорово. Там резервациите през юни са тъкмо 140, а за юли и август – 225. През 2018 година в пика на сезона те са били двойно повече. Нито една от въпросните резервации обаче не от служител, като всички 365 са направени от хора, посетили планинската база на свободен наем.

В интервала от 15 април до 30 юни и от 1 септември до 1 декември в комплекса се настаняват само участници в проведени мероприятия. През лятото двойната стая излиза 50 лева, а апартаментът 85 лева Не по този начин стои въпросът през зимата, като през декември цените варират от 75 до 130 лева

През последната година двете бази на Министерски съвет – в Слънчев бряг и в Пампорово, са реновирани. Около 246 000 лева са изхарчени за саниране на фасадата на един от корпусите и за настоящи поправки по покрива, подовете и промяна на мебелите в базата край морския бряг. В Пампорово пък е изработен главен ремонт против близо 60 бона, в това число промяна на водопровода, парното и телефонната централа против малко над 8600 лева

Народно събрание пък не разполага с комплекс за отдих край морето, като има такава единствено в спа курорта Велинград. През летния сезон депутатите употребяват най-вече базите на Министерски съвет или почиват в чужбина. За сметка на това администрацията на Народно събрание се възползва от опцията за 40% отстъпка, която й се поставя, наред с депутатите. Така през юни в лечебно-възстановителната база на Народно събрание във Велинград са почивали тъкмо 454 посетители, които на собствен ред са осъществили 1182 нощувки.

72 от посетителите в комплекса са били депутати, парламентарни чиновници и техни близки. Резервациите за юли и август са 530, като една четвърт са направени от депутати и служител на Народно събрание, а останалите над 75% са на външни лица. Нощувките във Велинград излизат от 70 до 115 лева на стая.

Напливът към базата на властта от елементарни жители личи и от отзивите в обществените мрежи, където гостите дефинират мястото като отлично, със страховит личен състав. Други го предлагат като място за релакс, с доста вкусна храна. “Глезим се като народни представители “, написали са пък трети за визитата си в станцията на Народното събрание.

Правителствената резиденция „ Евксиноград ” край Варна от своя страна се е потвърдила през годините като желано място за отдих, изключително измежду държавниците, залагащи на царския разкош и положителното вино. По традиция райското кътче е резервирано за властта в разгара на сезона. За да се настанят за една вечер в някогашната резиденция на Тато, искащите би трябвало да броят най-малко 150 лева

За слънчевото бунгало, където почиват министър председателят Бойко Борисов и президентът Румен Радев, пък би трябвало да се бръкнат 700 лева Бунгалото на брега на морето със сауна излиза 350 лева С към 20% по-евтина обаче е почивката на морето за министрите и висшите служители, които са решили да отскочат до „ Евксиноград “ през септември.

Преди малко повече от две години резиденцията бе реновирана и точно в нея Борисов посрещаше неведнъж по време на БГ председателството на Европейски Съюз други водачи, измежду които френския президент Еманюел Макрон и брачната половинка му, турския държавен глава Реджеп Ердоган, израелския министър председател Бенямин Нетаняху, както и шефовете по това време на Европейска комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Половинките на военните потвърждават адрес за отмора на промоция
Половинките на военните, които живеят с тях на фамилни начала, само че нямат брак, би трябвало да дават уверение, доказващо, че актуалният им адрес съответствува при настаняване в почивните бази на МО. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на Изпълнителна организация „ Военни клубове и военно-почивни бази “, под чиято шапка са и базите на ведомството, за които военнослужещите получават карти за отдих на промоционални цени.

Така половинките би трябвало да разнасят адресната си регистрация на хартия, в случай че непрекъснатият адрес в персоналните им карти е друг от сегашния. Целта е по този метод да потвърдят, че в действителност живеят с боен. Причината за това стеснение пък е отвод на Министерство на регионалното развитие към организация „ Военни клубове “ да прави служебна инспекция на сегашния адрес на почиващите.

Иначе по обществената стратегия на МО военните имат право на отмора и в чужбина. За септември има няколко пакета. Най-близкото са гръцките острови, където ще бъде проведен круиз за 7 дни, излизащ малко над 1100 лева за двама.

Най-далечната дестинация пък е Виетнам. Там за 7-дневна екскурзия военните би трябвало да платят към 1000 лева Най-скъпо излиза ваканцията до Париж – близо 1400 лева, а най-дълга е почивката в Малага – цели 14 дни за сумата от 1119 лева Ако желаят да отскочат до остров Крит пък, пакетът за чиновниците под пагон е близо 800 лева, а до Анталия – малко над 1000 лева Екскурзията до турското крайбрежие е с дълготрайност 10 дни.

За хотелите и базите на МО по морето пък военните доплащат престоя си по обществената стратегия. Те се бъркат по 21, 25 лева, както и в допълнение за постоянно легло сред 4,50 и 11 лева Така пакетът за нощувка плюс закуска, обяд и вечеря излиза малко под 61 лева

В същото време цените за пенсионираните военни са сред 35 и 40 лева за единична стая и от 85 до 105 лв. за ВИП апартамент. Външните лица пък заплащат най-малко 43 – 44 лева за единична стая, а цените за жилищата доближават до близо 215 лева В къмпинг „ Чайка “ са сред 59 и 75 лева

Горските броят по 7 лева дневно
Символичните 7,58 лева дневно заплащат приблизително за отмора чиновниците на Изпълнителна организация по горите и нейните структури, сочи информация.

Те разполагат с общо три почивни бази с бунгала, ситуирани край Камчия и в Китен, както и с две ловни хижи във Вършец и Разлог. Цените за външните гости в тях са съвсем двойно по-високи.

В същото време Българска организация по сигурност на храните, която също е под шапката на земеделското министерство, има две бази за отдих в местността Круше в Разлог, която разполага с 38 кревати, отдаващи против 10-12 лева за чиновници и 12-15 лева за външни лица, както и в Шкорпиловци, където цените са сходни.

Земеделското министерство има още няколко почивни бази – „ Зора “ в село Кранево и „ Морско утро “ в Китен и „ Ведра “, където цените стартират от 12 лева и доближават 22 лева и във Витоша, като тя обаче неотдавна е била отдадена чартърен. За децата до 6-годишна възраст настаняването в станциите на ведомството е гратис, а за тези от 6 години до 14 години има 50% понижение от цената.

Вратите на земеделските почивни бази са отворени за външни хора, само че единствено при съществуване на свободни места, като те заплащат 25% от горната страна за нощувка.

Далеч по-голяма е легловата база на сдруженията под шапката на енергийното министерство. От тези под шапката на НЕК да вземем за пример „ Мини Марица-изток “ стопанисва станция със 184 места в село Старозагорски минерални бани, както и комплекс във Велинград, база в село Главан, която обаче не е отворена за външни гости, и още една в Пампорово.

В ски курорта нощувката излиза единствено 15-25 лева на фона на 40-80 лева на другите места. „ Булгартрансгаз “ пък е притежател на Учебно оздравителен център „ Република “, който е ситуиран в курортния комплекс Чайка и отдава общо 77 стаи и жилища. Цените там варират от 12 лева за единична стая до 94 лева за апартамент в пика на сезона.

„ Минпроект “ от своя страна има два етажа от общо четиринадесет етажната почивна станция на „ Мини Марица-изток “ в Несебър, която от доста години обаче е спряна от употреба и като цяло е неизползваема, в това число частта на проектантското сдружение, разясниха от енергийното министерство.

Железничарите с повече станции в планината
Планинските бази на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) оферират 281 места за отмора на чиновниците на компанията из страната, основно в планинските региони. В същото време 156 кревати за летовниците се оферират на морето. Така общият им брой доближава 440.

Условията в някои от тях обаче не са „ първа класа “. Седем от общо тринадесетте бази са оценени от стопаните им със положение „ положително “, като в част от тях обаче няма независими тоалетни в стаите и гостите се постанова да вървят по потребност или на етажа или под небето.

Три бази – две на морето и една в планината, пък имат БДЖ. Най-голямата е в Приморско, с 250 кревати. Почивната база разполага с хотелска част от 60 двойни и 56 тройни стаи със независими санитарни възли, както и с 4 жилището. Всички стаи са оборудвани с тв приемник, ледник и климатик.

Като екстра на почиващите се предлага кафе-аперитив. Другата половина от леглата са в планината – в Паничище и в базата „ Железничар “, ситуирана сред Варна и комплекса Златни пясъци, на спирка „ Журналист “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР