От 24 февруари 2022 г. до 6 март през всички

...
От 24 февруари 2022 г. до 6 март през всички
Коментари Харесай

25 хил. украински бежанци минаха БГ границата

От 24 февруари 2022 година до 6 март през всички пунктове на българо-румънската граница у нас са влезнали близо 25 хиляди украински жители , оповестиха от Групово дело Гранична полиция. Между 1,3 млн. и 1,5 млн. души са напуснали някогашната руска република за последните 10 дни.

Повечето от тях влизат в Европейски Съюз през източна Полша, Словакия, Унгария и Румъния. „ Това е най-бързо разгръщащата се бежанска рецесия, която Европа е виждала от края на Втората международна война “, разяснява висшият комисар на Организация на обединените нации по бежанците Филипо Гранди.



Напомняме, че голяма част от бежанците са от българското малцинство в Украйна, което по разнообразни оценки е сред 120 000 и 250 000 души. Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на престояване от 90 дни престой в границите на всеки 6-месечен интервал у нас.



Срокът може да бъде удължен по филантропични аргументи, свързани с изключителни условия. На нашата границата към този момент са подадени над 70 молби за филантропична протекция. Реалната численост обаче е в пъти по-голяма и това ще проличи напълно скоро.

В Бургас мобилен екип на Агенцията за бежанците към този момент стартира регистрация на търсещите заслон у нас украинци. Това се прави, с цел да не се постанова те да пътуват до четирите центъра в страната, където могат да получат филантропичен статут - в София, Пъстрогор, Харманли и Стара Загора.

Напомняме, че от 19 минути още в петък алармирахме, че в настоящата спешна обстановка нямаме обединен център за систематизиране на украинските бежанци. Вече близо 2 седмици нямаме централизирана система. На този стадий налични са единствено обособени звена, като денонощният център за подпомагане на украински бежанци във Варна.

Той се обитава в Двореца на културата и спорта, а задачата му е да спомага на хората, бягащи от войната . До момента единствено в региона са настанени към 600 украинци.

Пламен Валентинов

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР