От 22 до 24 август се проведе XV среща на

...
От 22 до 24 август се проведе XV среща на
Коментари Харесай

Равносметката след срещата на върха на БРИКС - Нови членове, дедоларизация, нова валута и нов световен ред са сред нещата, които ни очакват

От 22 до 24 август се организира XV среща на върха сред страните членки на организацията на разрастващите се стопански системи БРИКС. За пръв път след пандемията от КОВИД-19 Русия, Бразилия, Китай, Индия, Република Южна Африка седнаха на една маса да обсъдят куп належащи въпроси. Но дали бяха дадени отговори или единствено породиха нови?

На първо място стоеше въпросът с разширението. Трябват ли им нови членове? На какъв принцип да бъдат утвърдени? Китай настояваше, че е належащо да се включат други страни. Така или другояче подадени публично заявки към този момент имаше - от Аржентина, Иран, ОАЕ.

" Ние не сме противници на Г-7 или Г-20 ", съобщи преди срещата бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва. " Ние просто желаеме да покажем, че сме равнопоставени на Съединени американски щати и Европейски Съюз ".

Така ли в действителност би трябвало да гледаме на БРИКС? Като на един Евросъюз, само че в световен мащаб? Защото Европейският съюз, както Щатите, де факто сплотяват територии на избран континент. В подобен случай - не ни ли се демонстрира една амбициозна цел?

Все отново от 20 публично подадени заявки за участие и над 40 други страни, показали интерес да се включат, пактът беше уголемен с шест нови страни. Аржентина, ОАЕ, Египет, Етиопия, Иран и Саудитска Арабия към този момент са равнопоставени членове. Азия, Африка и Южна Америка ускоряват съдействието си на интернационалната политическа сцена. 

Откъде идва това предпочитание на разнообразни страни да станат част от БРИКС? Свидетели сме по какъв начин богатите и авторитетните се сплотяват, с цел да станат още по-богати и по-влиятелни. Свикнали постоянно да диктуват дневният политически ред, не се преценяват от време на време със закони, които сами са въвели, само че ги ползват с цялата им тежест върху останалите - по-слабите, по-бедните, неспособни да се защитят. Така се стига до

корист с комерсиалните практики, режими на наказателни наказания, подминаване на потребностите на по-бедните страни, доминирането на Запада в интернационалните организации: Организация на обединените нации, Международния валутен фонд, Световната банка и други

" Обективната нужда от организации като БРИКС в никакъв случай не е била по-голяма ", споделя някогашният министър на търговията на РЮА Роб Дейвис, който оказа помощ за влизането на страната си в блока през 2010 година

Погледнато действително в страните от БРИКС да живеят към 40% от популацията на света и те разполагат с една четвърт от световния Брутният вътрешен продукт.

" Пълноправното участие в групата на нововъзникващите международни стопански системи съставлява историческо събитие и стратегически триумф за външната политика на Ислямската република “, написа в обществената мрежа Екс (по-рано Туитър) политическият консултант на иранския президент Ебрахим Раиси, Мохамед Джамшиди. Приемането на Етиопия в БРИКС е " връхна точка “ за втората по население страна в Африка, съобщи етиопският министър председател Абий Ахмед. Президентът на Обединените арабски емирства, Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, оцени високо приемането на страната си в БРИКС и я дефинира като " значима организация ".

" Разширяването ще даде нов подтик на механизма за съдействие на блока ", означи Си Дзинпин. И добави, че " Това разширение отрази решимостта на БРИКС да реализира единение и съдействие ".

" Ще останем отворени за нови претенденти ", пък даде обещание Лула на конференция в Йоханесбург.

Пречките пред реализирането на концепцията

Амбициите на блока да се трансформира в международен политически и стопански състезател от много време насам биват осуетявани от вътрешни разделения и липса на поредни възгледи. Китай продължава бързото си икономическо развиване с помощта на своя социализъм с китайски характерности. От друга страна обаче,

Русия е изправена пред изолираност поради войната с Украйна. Бразилия държеше Аржентина да бъде призната, само че какво може да способства Буенос Айрес към блока? Според анализатори в края на годината инфлацията ще доближи 190%, а бедността е по-висока от всеки път.

С поканата за участие в блока на разрастващите се страни БРИКС пред Аржентина се открива един " нов сюжет ", съобщи аржентинският президент Алберто Фернандес. " Отваряме за себе си нови благоприятни условия посредством присъединение към нови пазари, консолидиране на съществуващи пазари, увеличение на задграничните вложения, основаване на работни места и увеличение на износа ", сподели той. Чрез присъединението си към БРИКС Аржентина ще играе ролята на значим сътрудник и евентуален брокер за постигането на консенсус сред другите страни в блока, добави Фернадес. Дали ще бъде по този начин - следва да забележим.

Разбира се, не трябва да забравяме, че исторически не е съществувал съюз, където всичките територии постоянно да са били единомислещи. Затова не трябва да " отписваме " БРИКС. Все отново и в Европейски Съюз и даже в самите Щати, има различия, а се намират в границите на един континент, та какво остава за интернационална групировка?

Дедоларизация и  създаване на обща валута

Идеята сама по себе си не е неприятна. Напротив, по този метод на Съединени американски щати ще им се покаже за следващ път, че не са стопанин на света и доларът не е най-хубавото разплащателно средство. Да не забравяме, че въпреки всичко и Европейски Съюз има лична валута. Защо тогава БРИКС да няма? Тук още веднъж ставаме очевидци на двойните стандарти, където на едни им е разрешено, тъй като... еми, просто, тъй като са те и никой не може да им каже " не ", а пък другите - " за какви се мислят?! " Дори още занапред върлите евроатлантици се майтапят по обществените мрежи по какъв начин си били харесали някъде парцели, само че нямало по какъв начин да си ги купят, тъй като разполагали с долари, а заплащането се правило в бриксове...

Вероятно същите първи ще се наредят на опашка пред банките, когато новата валута стане факт. Доларът стартира да пада, никой не би могъл да планува бъдещето на еврото, неизвестно по какъв начин обаче, всички се оказват експерти по неуспеха на валутата на БРИКС.

Така или другояче към този момент е призната резолюция, която да изследва в бъдеще основаването на " нова валута за взаимни разплащания ". Дотогава страните от БРИКС дадоха задача на своите министерства на финансите и централни банки да прегледат опцията за стартиране на принадлежности и платформи за разплащане, учредени на националните валути.

Не на последно място - помощта за изолираните страни

Китайският президент Си Дзинпин се ангажира да поддържа Куба в отбраната на националния й суверенитет, опълчването на задгранична интервенция и на икономическата обсада на Съединени американски щати, и съобщи, че ще разшири стратегическата съгласуваност с Хавана. " Пекин ще прави всичко допустимо да оказва поддръжка за икономическото и общественото й развиване ", е декларирал Си на срещата с кубинския си сътрудник Мигел Диас-Канел, в границите на форума на БРИКС.

От години към този момент Китай оказва помощ на африканските страни да понижат външния си дълг, да се откриват нови работни места, тъй че не трябва да се учудваме, че фокусът се измества и към Латинска Америка.

Очертава се нов международен ред, където против досегашните велики сили се изправя заслужен противник. Засега те гледат на него несериозно, като на джудже. Но историята ни учи, че в никакъв случай не трябва да се подценява съперника, тъй като тогава се позволяват най-вече неточности. А напоследък Западът стартира да ги прави една след друга. Предстоят забавни и любопитни времена на международната политическа сцена. Вероятно скоро ще разберем на какво в действителност е способна организация като БРИКС. Дано не се окаже следващата безрезултатна вяра за бедните страни...
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР