От 2018 г. институцията ще публикува всяка година обема на

...
От 2018 г. институцията ще публикува всяка година обема на
Коментари Харесай

Световната банка спира да финансира петролни и газови проекти след 2019 г.

От 2018 година институцията ще разгласява всяка година размера на парниковите излъчвания от финансираните от нея планове в най-замърсяващите браншове като енергетиката.

© Essam Al Sudani Още по тематиката
Силният напредък на Китай тласка парниковите излъчвания до рекорден растеж

Въглеродният диоксид от изкопаемите горива и промишленостите ще се повиши с 2% тази година
13 ное 2017
Продължаваме напред без Тръмп

Абдикацията на Съединени американски щати от климатичното съглашение отваря поле за увеличение на въздействието на Китай и доближаването му с Европа
9 юни 2017 Това е първата интернационална финансова институция, поемаща подобен ангажимент. Световната банка ще спре да финансира планове, свързани с изследване и рандеман на нефт и газ, след 2019 година Изключение ще бъде направено за някои планове в най-бедните страни в света, и то при избрани условия. Това заяви финансовата институция във вторник по отношение на провеждащия се в Париж климатичен конгрес.

Към задачите на Парижкото климатично съглашение

По този метод Световната банка желае да пригоди към задачите на Парижкото съглашение за климата финансирането, което отпуска на страните. На фона на все по-многобройните финансови институции, изразили подготвеност да спрат финансирането на най-замърсяващия енергиен източник, въглищата, Световната банка е първата интернационална финансова институция, поемаща подобен ангажимент във връзка с създаването и добива на нефт и газ.

Банката отбелязва, че при някои изключителни условия може да продължи да финансира газови планове в най-бедните страни за обезпечаване на достъп до сила, само че при изискване че това не опонира на задължения на съответната страна в границите на подписаното през 2015 година в Париж съглашение за климата.

През 2016 година Световната банка е финансирала петролния и газовия бранш с близо 1.6 милиарда $, или по-малко от 5% от общата стойност на отпуснатите от нея средства. Освен това от 2018 година институцията ще разгласява всяка година размера на парниковите излъчвания от финансираните от нея планове в най-замърсяващите браншове като енергетиката.

Международната финансова корпорация, която е част от структурата на Световната банка, ще влага до 325 млн. $ в Green Cornerstone Bond Fund в партньорство с капиталовата компания Amundi, с цел да сътвори най-големия фонд за зелени облигации, отдаден на разрастващите се пазари.

Активност на вложителите

Решението на Световната банка е второто сходно по отношение на климатичната конференция. Също във вторник над 200 институционални вложители, ръководещи активи от 26 трлн. $, оповестиха, че ще засилят натиска върху най-големите компании в света за битка с изменението на климата.

Две години откакто 195 държавни управления одобриха Парижкото съглашение за климата, вложителите, в това число Pacific Investment Management Co, Amundi, Legal & General Investment Management, Northern Trust и Aegon, обявиха, че ще се стремят да изготвят със 100-те най-замърсяващи компании 5-годишен проект за понижаване на нездравословните излъчвания.

Според тях това би било по-ефективно от заканите, че ще изтеглят вложенията си в компании като Coal India, Gazprom, Exxon Mobil и China Petroleum & Chemical Corp. Инвеститорите приканват фирмите да разкриват повече информация за излъчванията на парникови газове, в това число тези от потреблението на техните артикули, и да засилят ръководството на климатичните опасности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР