От 2014 г. Русия работи неуморно по монументален проект, който

...
От 2014 г. Русия работи неуморно по монументален проект, който
Коментари Харесай

Проектът на века: 10 факта за най-дългия мост в Европа

От 2014 година Русия работи неуморно по колосален план, който ще засенчи португалския мост „ Вашку да Гама “ с цели два километра.

 Кримският мост / www.most.life Кримският мост / www.most.life

Вероятно един от най-амбициозните инженерни планове в историята на Русия: 19 км пътен и железопътен мост до Крим. Известен просто като Кримския мост или Керченския мост, към този момент върви по график, а на 17 юли съветското министерство на превоза заяви, че солидната пътна артерия е приключена на 75%. Надява се, че ще бъде отворен до декември 2018 година, свързвайки Кримския полуостров с Таманския полуостров в региона на Краснодар.

Лична самодейност на президента Владимир Путин, мостът е изтънчен и механически комплициран план, струващ 228 милиарда рубли ($3,8 милиарда). Ето какво би трябвало да знаете за строителния план на века.

1. Възможността за изграждане на мост се е обсъждала още преди Крим да стане част от Русия. През 2000-те украински и съветски специалисти разгледаха опцията за основаване на транспортен кулоар сред двете страни и през 2008 година се договориха да построят моста на Керченски пролив до 2014 година, само че работата по него по този начин и не стартира. 

 Кримският мост / www.most.life Кримският мост / www.most.life

2. Работата по постройката се прави от двата края, тъй че в последна сметка те да се срещнат в средата. Повече от 20 кораба и 5000 души работят непрекъснато, седем дни в седмицата, в опит да завършат плана до края на идната година. Над 30 компании са включени в строителството.

 Кримският мост / www.most.life Кримският мост / www.most.life

3. Магистралата на моста ще има четири платна и се чака по нея да минават до 40 хиляди автомобила всеки ден. Ограничението на скоростта ще бъде 120 км/ч, без такса, а ще ви отнеме към 10 минути, с цел да стигнете от край до край с кола.

4. Ще има две железопътни линии, по които ще минават по 47 влака дневно, пътуващи с оптималната скорост от 120 км/ч (пътнически) и 80 км/ч (товарни). Пътническите вагони е планувано да се пуснат през протока през 2019 година – сега железопътната инфраструктура е приключена едвам на 55%.

 Кримският мост / www.most.life Кримският мост / www.most.life

5. Мостът няма да попречва корабоплаването в Керченския пролив. Ще бъдат построени специфични коридори, дълги 227 м и високи 35 м, които ще разрешат спокойното прекосяване на лодки изпод.

6. Мостът се построява в тектонска и сеизмична зона, тъй че с цел да се сведат до най-малко евентуалните опасности, конструкторите употребяват три вида пилони – сондажни, тръбни и призматични – сондирайки ги на дълбочини надлежно 45, 90 и 16 метра. Като цяло ще има общо 7 хиляди стълба, които да държат 595 пилона на Кримския мост.

 Кримският мост / www.most.life Кримският мост / www.most.life

7. Той ще бъде издигнат да устоя на трусове от над девет по скалата на Рихтер. Ще е предпазен и от ледниците в пролива през зимата. При създаването се регистрират и други естествени фактори (като стихии, талази, наводнения, ерозия на бреговете) и евентуалното екологично влияние на плана.

8. Поради историята на Керченския проток – изключително по време на Голямата отечествена война, когато става очевидец на доста яростни конфликти – археолози и сапьори прегледаха морското дъно преди да стартират строителството. Открита е сбирка от исторически обекти, да не приказваме за 700-те мини, които е трябвало да бъдат обезвредени!

 Кримският мост / www.most.life Кримският мост / www.most.life

9. „ Кримският мост “ ще бъде най-дългият освен в Русия, само че и в Европа. Той даже ще надмине моста „ Вашку да Гама “ в Португалия (17,2 километра).

10. Постройката ще бъде осветена в цветовете на съветското знаме със специфични светлини. Пътят ще бъде наследник, железопътната арка ще е алена, а останалите елементи ще са бели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР