От 2011 година досега, откакто изтекоха грамите на американското посолство

...
От 2011 година досега, откакто изтекоха грамите на американското посолство
Коментари Харесай

Николай Стайков: Над Божков е имало чадър не само от изпълнителната и съдебната власт

„ От 2011 година до момента, откогато изтекоха грамите на американското посолство в " Уикилийкс ", от този момент досега няма никаква официална причина да не бъде стартирана прокурорска инспекция на активността и на произхода на парите на Васил Божков. “ Това каза пред БНР Николай Стайков от неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “.

„ Защо от 2011 година до момента той не е бил разследван същински е една тематика, на която, в случай че си отговори новият основен прокурор, ще има най-хубавото пречистване на българската правосъдна система. Много се колебая, че той ще го направи, знаейки метода, по който беше определен. Но това са въпроси, които би трябвало да повдигаме, а не да се задоволяваме със зрелищата, които ни сервира новият основен прокурор по един все по-професионален метод “, като той в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “. 

„ В прокуратурата има съображение да се проверяват както дните тъкмо преди ареста на Васил Божков, по този начин и за последните 30 години всички сигнали, подавани против него и по какъв начин са били запушвани. И мисля, че това ще бъде едно ужасно вътрешно пречистване на прокуратурата. Но имам опасения, че няма да забележим такова нещо. Категорично Васил Божков е бил опазен, протектиран от един регулаторен чадър, който включва освен държавно управление и правосъдна власт. Което е било част от рецептата за неговото оцеляване през последните 30 години. Защото той винаги е бил в една леко сива зона, където постоянно е имал доста специфична позиция и той постоянно е зависел напълно от решения на овластени служители “, разяснява Стайков.

Как стават непотребни авторитетни хора като Цветан Василев и Васил Божков? Докато в тази ситуация КТБ става дума за пари и то доста пари, сега обяснението за какво се случва всичко това с Васил Божков, който е " един динозавър, въпреки и доста интелигентен динозавър на българския преход ", е малко по-сложно, счита Николай Стайков. 

„ Не става дума само и единствено за пари. Да не забравяме, че сме в първия месец на новия основен прокурор и тук важи житейското предписание, че няма в никакъв случай втори късмет за първо усещане. Тоест този един месец и идващите няколко ще бъдат извънредно значими, за да се построи имиджът на новия основен прокурор. “

В основата на случая с Божков е потребността от показни, неоспорими дейности при започване на мандата на новия основен прокурор, акцентира Стайков.

Българското политическо статукво е под голям напън от няколко години насам за ефикасни дейности за битка с корупцията, уточни още Николай Стайков.

„ Натискът е вътрешен и външен, но докато с вътрешния те някак си съумяват да се оправят и да го маргинализират, с външния напън обстановката е доста трудна да се канализира и там трябва да се показват резултати. “

Цялото изявление може да чуете ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР