От 2000-та година около 170 малки водноелектрически централи са построени,

...
От 2000-та година около 170 малки водноелектрически централи са построени,
Коментари Харесай

Хидробиолог: Почти 140 от 170 малки ВЕЦ-ове са незаконни

" От 2000-та година към 170 дребни водноелектрически централи са издигнати, като за най-малко 140 от тях ние сме потвърдили, че са противозаконни. Другите не споделям, че са законни. Добрите образци са единици. ". Това съобщи пред БНР Пенчо Пандъков, специалист хидробиолог, член на съдружие " Балканка ".

Има платформа за мониторинг на ВЕЦ-овете. Много постоянно става въпрос за липса на надзор. Институциите, даже да има открити нарушавания, вършат опити да узаконят ВЕЦ-овете, съобщи Пандъков.

Всяка корист, която не е осъдена, води до нови, по-големи злоупотреби, а всяка осъдена води до по-малко злоупотреби в бъдеще, безапелационен е той.

За 8 години са открити доста нарушавания по тематиката с ВЕЦ-овете. По-голямата част са построени нелегално, акцентира той. От сдружението са пуснали сигнали, само че по думите му " всичко се замита " от прокуратурата и няма никакъв резултат. 

Много от разрешителните за водоползване от водноелектрическите централи са издадени непозволено от способените органи - басейновите дирекции, твърди още Пенчо Пандъков. " Те са в нарушаване на проектите за ръководство на речните басейни, на Закона за водите, също на някои проекти за предпазените територии ", посочи специалистът.

" Почти няма инцидентни хора притежатели на ВЕЦ-ове, там всички са политически обвързани фигури по някакъв метод, близки до партиите и на процедура следим развой, при който нашите институциите не просто се обезличават, само че биват употребявани единствено да узаконяват злоупотребата с публични запаси ", разяснява хидробиологът.

Той описа за практиката контролиращите органи да оповестят на нарушителя преди инспекцията, че има сигнал против него. Така не могат да не го заловен, изясни Пандъков. 

Клуб " Балканка " не е срещу добива на сила от водните обекти, само че упорства процесът да се организира по правилник и да се съблюдават законите, разясни той.

Водноелектрическата централа под язовир " Бебреш " е издигната през 2014 година и преди този момент Ботевград не е имал проблеми с водоснабдяването. Откакто построиха Водноелектрическа централа " Бебреш ", Ботевград има проблеми с обезпечаването на питейни води, уточни Пандъков като съответен образец за един от ВЕЦ-овете.

Припомняме, съгласно думите на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов специалисти на " Напоителни системи " не са дали мнение за построяването на Водноелектрическа централа " Бебреш ", който е благосъстоятелност на бащата на Валентин Златев през 2012 година Разрешението за неговото създаване е обещано непосредствено от зам.-министър.

Справка в Агенцията за устойчива енергетика демонстрира, че е изкупувана сила от Водноелектрическа централа " Бебреш " и е осъществена облага.

" Така че този Водноелектрическа централа си е работил. Причината да не работи през цялата година е само фактът, че през цялата година язовир " Бебреш " е под половината от размера си, т.е. той се поддържа в доста ниско равнище, което е неуместно на фона на обстоятелството, че това е изравнител, годишен, и би трябвало всяка пролет да е цялостен, с цел да може да обезпечи потребностите през интервала на маловодие ", добави Пандъков. 

Изминалата година е междинна по мокрота и засушаването не би трябвало да е причина язовир като " Бебреш " да бъде с толкоз ниско равнище, счита Пандъков.

По думите му аргументите язовир " Бебреш " да е с толкоз ниско равнище, е че са дадени права на компании да употребяват вода, които са в спор с публичните ползи. Подозира се, че там е имало и кражба на вода. Това е мъчно да се потвърди, тъй като язовирът не е в листата с язовири с национално значение и не се разгласяват данните за неговите размери в уеб страницата на министерството. 

" Но не е допустимо язовир " Бебреш " - един от язовирите, които се пълнят най-бързо, тъй като не е чак с подобен огромен размер, да не може да се изпълни цяла година при междинна по мокрота година. И в това време потреблението на вода да не е чак толкоз огромно - най-малко регистрираното. Със сигурност тук става въпрос за голяма кражба на вода ", изясни Пандъков. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР