От 1997 г. българските банки са готови за приемането на

...
От 1997 г. българските банки са готови за приемането на
Коментари Харесай

Асен Ягодин: От 1997 г. сме готови за приемането на еврото

От 1997 година българските банки са подготвени за приемането на еврото.

Това съобщи Асен Ягодин, член на УС и изпълнителен шеф на Пощенска банка, по време на 13-ото издание на форума Шумът на парите, който се организира през вчерашния ден в SEC.

По думите му, задачата това да се случи от 1 януари 2024 година е по-сериозна за политиците, в сравнение с за банките.

Ние от този момент на процедура сме ползватели на еврото с всичките му плюсове и минуси. През всичките тези години главните покупко-продажби на българите се правят в евро и бих споделил, че значително мисленето на българите е в евро.

Разбира се, националната валута, изключително когато тя е освободена, има локална еластичност. Друг е въпросът, че преди 1997 година тази парична политика докара до злополука, уточни един от най-успелите банкери у нас.

Приемането на еврото ще докара до много по-добро позициониране на страната и ще се отрази позитивно на персоналните финанси. Мисля, че година и половина е премного време за подготовка на банките. Доста по-сериозна е задачата на държавното управление, съобщи още Ягодин.

По думите му, политиците би трябвало да одобряват политики, които да доведат до уравновесена стопанска система, а банките са единствено медиатори в този развой.

Зелено банкиране и цифровизация

И двете са значими, съгласно Асен Ягодин, тъй като покриват разнообразни аспекти на нашето бъдеще. От една страна, дигитализацията на банките е път, който е неминуем, защото понижава разноските им и усъвършенства тяхната успеваемост.

Поколението, което идва и занапред ще стартира да употребява все по-активно банкови услуги, е поколението, живее в цифровата среда. Така че ние би трябвало да осигурим на всички едно по-добро преживяване в контакта с банката, счита Ягодин. Дигитализация на колкото се може повече банкови услуги и която е лесна за потребление от потребителя - това е бъдещата конкуренция сред банките, добави той.

От друга страна, зелената стопанска система би трябвало да бъде преведена на оптимално наличен език, тъй че на всички да е ясно какво съставлява. Трябва да се знае какво стои зад това разбиране и какви са съответните ограничения, произлизащи от него.

По думите на Асен Ягодин, нищо не може да размени чувството при приемането на писмо на хартия или приветствие, само че за всичко останало е доста по-добре да бъдем щадящи към природата посредством цифровите технологии. За нашите клиенти ще бъде все по-важно да са показани колкото се може по-добре в посока на зелената стопанска система, счита той.

По отношение на намаляването на физическите клонове на банките и осъществяването на от ден на ден услуги в цифровия свят, Ягодин съобщи, че тук определящ е пазарът. Има обаче артикули, като капиталовото кредитиране и корпоративното кредитиране, които няма по какъв начин да бъдат цифровизирани на този стадий.

Хибридното банкиране и неговите разнообразни проявления

При нас се появява и една трета форма. Бих я нарекъл хибридно банкиране. Срещаме я в няколко форми. Някои хора, които са на “ти” с технологиите, все пак избират да отидат във физическия клон. За тях предоставяме опцията да имат обособен ъгъл в клона, който е за цифрово банкиране.

Т.е. клиентът отива във физическия клон, само че не чака на дълги опашки. Това е преход към офисите единствено с един чиновник, който да направлява хората по какъв начин да работят с машините, описа Ягодин.

Бяхме първите в България, които предоставиха чат бот Eva. В последните години той се самообучава да дава отговор на все по-голям размер въпроси и с по-голяма трудност. Чатът е разполагаем 24 часа в денонощието, акцентира изпълнителният шеф на Пощенска банка.

Банкерът подсети и за цифровата консултация, което се реализира през обществени мрежи. Така клиентът може да получи информация за всичко, което го интересува, преди да отидете във физически клон.

Всичко това е част от хибридното банкиране. Банките ще продължат да модернизират всичките канали с една цел - угаждане на клиента. За страдание, това е постижимо единствено за огромните играчи на пазара, тъй като изисква големи вложения, съобщи още той.

Блокчейн технологии и криптовалути

Ягодин разяснява и все по-голямото внимание, което централните банки отделят на блокчейн технологиите.

"Искам да ги разгранича от криптовалутите. Видяхме, че при последните разтърсвания в света криптовалутите се държат по не по-различен метод от елементарните валути. Т.е. малко е под въпрос бъдещето на криптовалутите, само че не и на блокчейн технологиите ", сподели специалистът.

Много банкери се ориентираха в посока, че блокчейн технологията може да им подсигурява банковите интервенции. И в тази посока ще се копае, безапелационен е Асен Ягодин.

Ипотечно кредитиране и заможен пазар

Ипотечното кредитиране е измежду главните фактори за растежа на пазара на парцели през последните години. Банките сега, макар войната и инфлацията, не трансформираха въобще изискванията по ипотечните заеми.

Научихме си урока от предходната рецесия, по този начин Асен Ягодин отговори на въпроса ще продължи ли поддръжката на имотния пазар и отсега нататък по този метод.

Тогава доста банки финансираха 100% от покупната стойност на жилището. Стигаше се до едни неуместни обстановки, в които се финансираше и мебелно обзавеждане, и ремонт през спомагателен потребителски заем. Пренебрегнахме базови правила за подобаващ приход, непоклатимост на приходите, какъв брой е общият фамилен приход и други Имаше и други такива екзотични артикули, поради които банките след това много страдаха, описа той.

Научавайки тези уроци, в този момент няма сътрудник, който да не залага много прецизна скица на ръководство на риска при разпределяне на нови заеми. Вече е доста по-голям фокусът върху това какви са приходите на семейството, уточни Асен Ягодин.

Второ, банките се отдръпнаха сякаш от финансирането на ваканционни парцели - такива, които не са от първа нужда на фамилията. Вече се съблюдава повече условието за 20% самоучастие. Взима се поради и обитаемото място.

Всички тези антициклични буфери, поради сегашната обстановка, ние ги имаме поради, приключи Ягодин.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР