От 1973 г. американската армия набира служители на договор. След

...
От 1973 г. американската армия набира служители на договор. След
Коментари Харесай

“Истината е в кадрите”. Армията на САЩ може да бъде радикално изменена

От 1973 година американската войска набира чиновници на контракт. След 50 години Пентагонът се замисли да се откаже от познатия модел. Кой вид разискват военните?

За първи път в историята

Анализаторите от Американския център за интернационалните връзки бият паника: през последната фискална година на Съединените щати в армията не са влезнали 15 000 бойци - една четвърт от плануваното. В резултат на това броят ѝ е намалял до 466 хиляди.

Военноморски сили и Военновъздушни сили са изправени пред същия проблем. И това са най-лошите резултати до момента.

Прогнозата за актуалната година е още по-тъжна. Предвижда се сухопътните войски да имат дефицит от 20 хиляди новобранци и понижаване на общата бройка до 445 хиляди. Дори в морската пехота, където проектът беше изпълнен през 2022 година, се чака дефицит. Само един от петте клона на въоръжените сили, подчинени на Пентагона, ще се оправи със задачата - Космическите сили, най-малките. Миналата година към тях са се включили единствено 172 новобранци.

Пентагонът към този момент назовава този проблем номер едно, а медиите даже считат обстановката за опасност за националната сигурност. Така военният специалист Макензи Иглен твърди, че главният зложелател на Съединените щати никога не е Русия, Китай, Иран или Северна Корея, а дефицитът на договорни бойци.

Няколко аргументи

Факторите са разнообразни. Например здравословни проблеми на жителите. Според началника на щаба Джеймс Макконвил едвам 23% от американците на възраст от 17 до 24 години дават отговор на условията. Пенсионираният генерал-лейтенант и мозъчният концерн на “Херитидж ” Томас Спор отдава това на нездравословния метод на живот - всеки пети човек на възраст от 12 до 19 години е със затлъстяване.

Непопулярността на службата също играе роля. Сега там идват съвсем извънредно потомствени военни: 79% от новобранците са деца на договорни бойци. Според вестник “Старс енд Страйпс ”, формалната медия за американската войска, единствено 10% от младите американци се интересуват от военна кариера.

Пандемията от ковид също се упреква за неналичието на фрагменти. Всичко поради правилото, че неимунизираните не могат да бъдат признати на работа. Но главната част от тях са консервативно настроени жители, които считат военната работа за влиятелна.

Освен това възбраната наложи уволнението на няколко хиляди военни. Пентагонът обаче твърди, че това не е повлияло на акцията за набиране на фрагменти. Но през февруари правилото беше анулирано.

Друг фактор е рухването на престижа на самата войска. Според института " Роналд Рейгън " едвам 48% от американците имат доверие на военните. Това, несъмнено, е с три % по-добре от предходната година, само че с 22% по-малко от 2018 година

Има и симптоматични аргументи за американското общество. Според Томас Шпор Пентагонът е показал обстоен проект от 50 страници за битка с изменението на климата. „ Може би ще се утешим от обстоятелството, че дружно с намаляването на числеността и боеспособността на войските ще намалеят излъчванията на въглероден диоксид “, иронизира той.

И “Фокс Нюз ” показва пристрастеността на командването към проблемите на джендъра. По-специално се дава образец със стартирането на стратегия за образование на дами и полови малцинства в Академията на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Колорадо.

„ Ако сте цисджендър мъж, тогава тази стратегия не е за вас. “ Има два други курса, единият от които е извънредно за чернокожи.

Да усетят цената на войната “

За 20 години името на американската войска е обезценено от акции в Африка и Близкия изток - това е заключението на анализаторите. Сега, споделят, би трябвало да трансформират схемата.

Опитаха да изоставен договорната база при започване на 2000-те. И по този начин, в интервала от 2001 до 2010 година във войските се употребява политиката “Стоп Лос ”. Всъщност това беше наложителна работа, при която военните нямаха право да напущат даже след приключване на контракта. И хиляди пенсионирани бойци бяха върнати на работа. В някои случаи това е оспорено в съда. Но, като предписание, несполучливо.

Прави усещане, че апелите за връщане на мобилизационния модел тогава прозвучаха от страна на пацифистите. Например, член на Камарата на представителите от Ню Йорк, Чарлз Рангел, година след началото на интервенцията Афганистан, твърди, че точно договорната войска е станала причина за всевъзможни военни случки на Белия дом и Пентагона. Само наложителната работа, сигурен е той, ще даде на обществото опция в действителност да " почувства цената на войната ".

Сега се предлага да се свика нова " Комисия на Гейтс " - точно тя преди половин век приготви промяната на набирането на армията. Според специалистите това е единственият метод Съединени американски щати да се приготвят за идващия огромен спор.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР