От 1947 г. хората по цялата планета мислят на една

...
От 1947 г. хората по цялата планета мислят на една
Коментари Харесай

Кой все пак е направил огромните Наска рисунки?

От 1947 година хората по цялата планета мислят на една и съща тематика: защо в действителност служат рисунките в пустинята Наска? Тогава се е появила първата научна обява по въпроса и по този начин се е родил митът за Наска.

В продължение на десетилетия учени и дилетанти се пробват да разкрият загадката на геометричните фигури, които са с километрични размери и заемат обща площад към 500 квадратни километра. Преди доста епохи жителите на Перу са украсявали пустинните региони до крайбрежието с тайнствени знаци.

Повърхността на пустинята била покрита с тъмни камъни, които, при отместване, разкривали светла камениста порода минерали под себе си. Така се появили картините, които могат да се видят единствено от аероплан.

За какво са обаче тези големи фигури? Дали за боговете, които трябвало да видят тези картини, или това въпреки всичко е писта за извънземни кораби. Или пък това е бил учебник по астрономия? Хипотезите били хиляди, само че никоя не могла да бъде потвърдена. Никой не желал да си губи времето в Перу, всички теоретизирали.

Само немската математичка Мария Райхе с години изучавала размерите и координатите им. Точно тя защитила този античен монумент, когато през 1955 година било решено платото Наска да бъде превърнато в памучна ферма. Единствено тя изучавала културата на Наска, която е считана за една от най-интересните.

 Кой въпреки всичко е направил големите Наска рисунки?

Близо до платото, в Кауачи, има руини от пирамиди и платформи като за кацане. Там са открити мумии, червени и черни керамични съдове с изображения на отрязани човешки глави. Първоначално археолозите решили, че в Наска живеели фермери, само че били открити прекомерно доста златни украшения, всеки от които бил доста елегантен и тънко обработен.

През последните години обаче учени от целия свят сплотиха усилите си, с цел да изучат този феномен. Те разкрили, че на платото Наска живеела антична цивилизация, която имала прекомерно доста знания за тези времена. Тя изчезнала от лицето на Земята към 600-та година от новата епоха. Цивилизацията на Наска била унищожена не от друго, а постепенно изчезвала поради прекомерно продължителна суша.

От нея останали единствено тайнствените знаци, които с помощта на сухия климат не се разрушили. Най-интересни са Маймуната, Паякът и Китът, които са нарисувани стилизирано, като от актуален художник. Общо картините на животнни са 70 на брой. Всяка от тях е направена с доста огромна точност, тъй като отклонението даже от няколко сантиметра на главната линия би развалило общия тип на рисунката.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР