От 19 до 21 юли българи от цялата страна и

...
От 19 до 21 юли българи от цялата страна и
Коментари Харесай

Родопчани канят всички българи на Роженския събор през юли

От 19 до 21 юли българи от цялата страна и чужбина ще се срещнат на Роженските поляни.
„ Когато през 2015 година го организирахме за първи път, а след това и през 2016 година, видяхме, че хората имат потребност от този събор . Той се трансформира в най-мащабното събитие за цялата страна. Отчели сме неточности и дефекти от предходните два събора. Опитваме се да избегнем старите проблеми, уповавам се да не допуснем нови “, сподели кметът на Смолян Николай Мелемов.
В трите дни на четири подиуми ще се организира народен фолклорен конкурс за артисти, инструменталисти, национални танци, традиции и вербален фолклор . Мобилна музейна експозиция ще покаже родопските обичаи, традиции и ритуали с главен акцент родопската каба гайда.
Посетителите ще видят ревю на разнообразни порони овце, кози, кучета, говеда, биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и съоръжение.

Ще бъдат показани разнообразни обичайни занаяти, локални традиции, ястия и печива. В програмата са включени фермерски надпревари, конни атракции, осъществявания на нестинари, национални веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.
Роженските поляни още веднъж ще бъдат украсени с голям трикольор , а през трите дни тъкмо в 12 часа ще се извива голямо хоро.
За първи път ще се организира конкурс за достоверна родопска мъжка, женска и детска носия. За най-малките е планувана занимателна детска творителница, както и същински уроци по родолюбие.
За по-добрата организация тази година ще бъде уголемен палатковият лагер и паркинг зоните. Разработена е специфична транспортна скица с различни направления през Лъки, Баните, Девин и в региона на Рожен.
„ Както постоянно общината поема уговорката за фолклорната част. Предвидена е специфична родопска вечер “, заяви през днешния ден кметът на Смолян Николай Мелемов. От бюджета на общината за Роженския събор са планувани 80 000 лв..
„ Чепеларе демонстрираха интерес да се включат в организацията на събора. Очакваме също общините Девин и Баните да вземат участие. Няма да откажем помощ на другите общини. Идеята е да представим задачите Родопи. Много е значимо да имаме положително съдействие, с цел да сведем проблемите до най-малко “, означи той.
Кметът акцентира, че ще поканят всички държавни институции, в това число и президента .
Съорганизатор на събора е съдружие „ Рожен – завещание в бъдещето “ с началник Симеон Караколев. От 2015 година организацията е наемател на ливадите на Рожен.
„ Вярвам, че съборът ще бъде доста сполучлив. С господин Мелемов към този момент имаме основана рутина в дейностите и организацията. Ще подчертаваме още веднъж на знамето. Амбицията ни е да създадем нещо, което да стои там с години, да е нещо внушително “, сподели Караколев.
Той акцентира, че ще са безвъзмездни входът, паркингите, свободно всеки може да внася храна и алкохол. Планирано е да се сътвори приложение особено за схемата и събитията на Роженския събор, което всеки може да конфигурира на телефона си за облекчение. Така ще може да види да вземем за пример къде има свободни паркоместа. В уеб страницата на събора ще се предлага виртуална разходка из събора.
Пет продукта ще бъдат с закрепени оптимални цени – кюфтета, кебапчета, самун, вода и бира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР