От 17 юни до 27 юни се отваря първият прием

...
От 17 юни до 27 юни се отваря първият прием
Коментари Харесай

С над 16 млн. лв. винарите ще подобряват позициите си на пазара

От 17 юни до 27 юни се отваря първият банкет по новата мярка "Инвестиции в предприятия " от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2019-2023 година, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Бюджетът й за финансовите 2019 и 2020 година е 16 624 300 лева годишно.

Очаква се с мярката "Инвестиции в предприятия " да се реализира възстановяване на общите резултати на винарските предприятията, адаптирането им към изменящите се условия на пазара и да се увеличи тяхната конкурентоспособност. В тази връзка са планувани действия, ориентирани към осъществяването на вложения за възстановяване на материални и нематериални активи. Сред тях е и създаване на уреди за преправка и инфраструктура в избите. С парите стопаните ще могат да закупуват машини и съоръжение за преработката на грозде, надзор на температурата, бутилиране, етикетиране, пакетиране и други.

В програмата са планувани четири разнообразни ограничения - "Популяризиране в трети страни ", "Преструктуриране и преработка на лозя ", "Инвестиции " и "Застраховане на продукцията ". Първите две се прилагаха сполучливо и в границите на остарялата стратегия. Общият бюджет на Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2019-2023 година за петгодишния й интервал на деяние е близо 262 млн. лв..

Министерство на земеделието, храните и горите е изпратило нотификация до Европейската комисия и се чака позволение на настояването вместо досегашните 50% безплатна помощ при представянето на български виновност зад граница, търговците ни да получават още 30% подкрепяне от страната. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева при откриването на Националната конференция на българските винопроизводители на тематика: "Успехът на българското вино на международните пазари и у нас - задача допустима ".

Страната ни заема почтено място на винената карта на света и се е утвърдила като желана дестинация за винен туризъм. Близо 64 млн. литра вино е изнесла България през 2018 година, като те са най-вече за пазара в Полша, Чехия, Русия, Съединени американски щати и Китай, акцентира Василева.

Българският лозаро-винарски бранш има дълголетни обичаи и огромен капацитет със своите характерни характерности да се впише в модела на отрасъл, произвеждащ артикули, отговарящи на провокациите на 21-ви век. Едни от водещите детайли в този бранш са както качеството на продуктите, по този начин и грижата за потребителите. България споделя изцяло европейската политика за високи стандарти за произвеждане на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени артикули.

С триумф се ползва Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2019-2023 година с бюджет 133 810 000 евро. Мерките, по които се подкрепят стопаните са "Преструктурирране и преработка на лозя ", "Промоция в трети страни ", "Застраховане на реколтата " и "Инвестиции в предприятия ", с годишен бюджет 26 762 000 евро, отбелязвя Лозана Василева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР