От 15 ноември започват Коледните пости. Те ще продължат до

...
От 15 ноември започват Коледните пости. Те ще продължат до
Коментари Харесай

Започват Коледните пости

От 15 ноември стартират Коледните пости. Те ще продължат до 24 декември в това число. Това са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, в случай че Коледни заговезни се падат в дни на непоколебим пост - сряда и петък.

Постът е самоограничение с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена приложимост на постна храна . В Стария Завет има доста наредби за поста - Моисей е постил 40 дни и 40 нощи (Изх. 34:28), с цел да се приготви да получи десетте Божии заповеди. Пророк Илия след непоколебим пост, душевна непорочност и огромна ревнивост за Господа се удостоил да види Божията популярност (3Царе 18:4 – 13). Като най-велик и най-строг постник е прочут свети Йоан Кръстител. Всички праведници са спазвали в дребна или по-голяма степен поста.

В основата на поста е битката с прегрешението посредством възпиране от храна . Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, по тази причина всеки би трябвало да съизмери своите сили, своята подготовка и подготвеност да пости с разпоредбите за съблюдаване на постите.

При постите съществуват шест степени на суровост :
всичко, с изключение на месо (Месни заговезни) вкусване на риба гореща храна с растително масло гореща храна без лой студена храна без лой и без топли питиета (т.нар. сухоежбина) цялостно възпиране от храна
В дните, когато се позволява риба, е разрешена и гореща храна, приготвена с растителна лой. За съблюдаване на по-строг пост в избрани дни е належащо благословението на духовник.

 Добави изложение

По време на има дни със строги пости , когато е разрешено единствено растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). Млечните артикули не са позволени, а рибата и морските артикули се употребяват в някои от дните.
Какво е разрешено по време на постите?
Организмът ни има потребност от белтъчини, тъй че изключвайки месото и млечните артикули, е нужно да ги заместим с такива от различен генезис. Това са ястия с: фасул, леща, ориз (особено кафяв), булгур (пшеница), нахут, киноа, гъби, авокадо, всевъзможен тип кълнове, соеви артикули - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести артикули . Добавете също ядки и семена в менюто си - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други.

По време на постите е нужно да хапваме и повече плодове и зеленчуци, които да донесат на организма скъпи витамини и минерали - не забравяйте да включите в менюто ябълки, портокали, киви.

По време на е сезона на картофите, зелето, цвеклото, карфиола, броколите, морковите, спанака, праза, тиквата, към момента има патладжани . Освен това можете да хапвате и грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, фасул, които могат да се намерят замразени в множеството магазини.

Почти всички типове макаронени произведения са подобаващи за пости, несъмнено – в случай че не съдържат яйца или други скотски артикули.

Зехтинът има свойствата да почиства организма от насъбраните мазнини, по този начин, че потреблението му ще спомогне още повече за прочистването на организма от токсините.

Има дни, в които да се яде риба е разрешено (на Никулден дори задължително). Ето и някои от рибите, които са с най-високо наличие на белтъчни: риба звук, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва .

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР