От 13 юни в 18 часа жители на "Горубляне" започват

...
От 13 юни в 18 часа жители на "Горубляне" започват
Коментари Харесай

Горубляне отново излиза на протест

От 13 юни в 18 часа поданици на "Горубляне " стартират всекидневно блокиране на бул. Цариградско шосе. За това оповестиха самите уредници.

"Неприемливо е да продължаваме да чакаме ръководещите да намерят време за решение на проблемите с блокираните ни парцели. Нарушаване на конституционните ни права е голяма неправда и уреждането ѝ не може непрекъснато да се отсрочва. Последния образец за отсрочване е саботираната от Министерството на финансите среща, която беше проведена в Министерство на регионалното развитие дружно с Министерството на земеделието и с Министерството на околната среда и водите. Тази среща беше първата във формат, който би бил потребен и на който разпореждаме огромни очаквания за реализиране на действителни резултати. В тази връзка на общото събранието се взе решение за ежедневни протестни дейности през идната седмица ", безапелационни са уредниците.

Те упорстват за незабавни законодателни промени, с които да се отблокират земите, планувани с Общ устройствен план на София през 2007г. за публични мероприятия и са неотчуждени до 2022г., както и да започват незапочналите към този момент 30 година компенсации по член 10б от ЗСПЗЗ за приетите им за благосъстоятелност само че невъзстановени в действителни граници парцели, намиращи се сега под панелни блокове, ТЕЦ-София, някогашните социалистически предприятия, построените булеварди, детски градини, учебни заведения, паркове, градинки и други. "Настояваме Подробен устройствен план Горубляне Запад да не се блокира от НАГ, Географска информационна система и Софийска вода, поради нечии подмолни игри! Настояваме новонасрочената за 20.06.2022г. среща в нагоре описания формат да се организира без отсрочване и без неявяване на поканените участници. Ако блокирането на нашите парцели продължи без да получим гаранции за бързо и съответно привеждане на законодателството в сходство с Конституцията на България и с Решение № 14 по Дело № 2/2020 година на Конституционния съд на Република България от 15 октомври 2020 година, ние ще продължим да блокираме обществени пространства, по този начин както се блокират нашите парцели в продължение на 30 години ", излагат настояванията си уредниците. В рамките на митинга от понеделник, 13 юни, стартира всекидневно в 18 часа затваряне на бул. Цариградско шосе. „ Блокирането на булеварда ще се усилва с по един час за всеки ден, в който ръководещите не намират време за нас, т.е. в понеделник ще е за един час – от 18,00 до 19,00ч.. Във вторник ще е за 2 часа - от 18,00ч. до 20,00ч… и по този начин до петък когато ще е за 5 часа и ще стартира от 16,00ч. до 21,00ч.. Именно в петък ще решим и по какъв начин продължаваме през работните дни от идната работна седмица – от 20.06.2022г. до 24.06.2022г. “, декларират уредниците. Те приканват на митинга всички присъстващи да доведат децата си с колела, ролери, тротинетки, тебешири, топки, федербал и така нататък "Ще превърнем кръстовището в детска площадка или състезателен парк, каквито в Горубляне все още няма. Ще използваме обществените пространства по метод, който на нас ни харесва и ни е нужен. Формата ни на митинг ще бъде „ Трансформиране на кръстовището на бул. Цариградско шосе в място за срещи и развлечение “, декларират желанията си протестиращите.

Това е следващият митинг на хората от квартала. През годините те проведоха голям брой демонстрации в опити да бъдат решени проблемите им.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР