От 13 май до 13 юни 2019 г. производителите на

...
От 13 май до 13 юни 2019 г. производителите на
Коментари Харесай

Нова подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци

От 13 май до 13 юни 2019 година производителите на плодове и зеленчуци могат да аплайват за подкрепяне по схемата „ Помощ за вложения в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция ”. Документи ще се одобряват в регионалната дирекция на Държавна фирма „ Земеделие “.

По схемата се възвръщат до 50% от осъществените разноски за вложения, като оптималният размер на помощта е не повече от 120 хиляди лв.. Подпомагането се дава под формата на финансова дотация за покриване на част от разноските за реализация на вложения в машини, съоръжение и линии за подготовка, изстудяване и предпазване на първична земеделска продукция в бранш „ Растениевъдство “. Средствата ще се изплащат по банкова сметка на претендента след доказване на целевото осъществяване на инвестицията.

Новата държавна помощ беше утвърдена от Европейската комисия на 1 април 2019 година Схемата е създадена по предложение на браншовите организации в бранш „ Плодове и зеленчуци “. Срокът на деяние е до 31 декември 2020 година Нотифицираният оптимален бюджет по схемата за интервала, в който ще се ползва, е до 7, 2 млн. лв.. С решение на УС на ДФЗ половината от тях, в размер на 3, 6 млн. лв., се разпределят за тази година.

Целта на държавната помощ е да подтиква земеделските стопани да създадат вложения за възстановяване на общата продуктивност и резистентност на стопанствата си, и по-специално - да понижат индустриалните разноски.

Кандидати по схемата могат да бъдат аграрни стопани, регистрирани по реда на Наредба №3 от 29 януари 1999 година за интервал от минимум 3 (три) години обратно, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители в бранш „ Растениевъдство “, приети със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР