От 13 до 15 септември 2019 г. в Конгресен център

...
От 13 до 15 септември 2019 г. в Конгресен център
Коментари Харесай

Десетата годишна конференция по редки болести събира пациенти и специалисти в Пловдив

От 13 до 15 септември 2019 година в Конгресен център на Международен панаир - Пловдив ще се организира 10-та Национална конференция за редки заболявания и медикаменти сираци.

Събитието се организира под патронажа на Комисията по опазване на здравето в 44-тото Народно заседание и Министерство на здравеопазването и се чака да събере близо 300 представители на пациентската общественост, експерти от България и чужбина, и студенти по медицина.

Официалното разкриване ще се състои на 14 септември 2019 година, събота, от 09.30 ч. в зала „ България “, оповестяват уредниците.

Основна тематика в научната стратегия са новостите и настоящите трендове в диагностиката, лекуването и следенето на редките заболявания и развиването на европейските референти мрежи. В рамките на полемиките ще се разисква и достъпът на българските пациенти до нововъведения в региона на редки заболявания. Участниците ще могат да се срещнат с опита на експерти от Съединени американски щати, Италия, Испания и Англия. На 14 септември, събота, в границите на Конференцията, със специфична гала ще бъде маркирана и Петнадесетата годишнина на Информационен център за редки заболявания и медикаменти сираци (ИЦРБЛС).

Информационният център започва своята активност през 2004 година в Пловдив и е първи по рода си в Източна Европа.

За редки заболявания се считат тези, които засягат по-малко от 1:2000 души, като досега здравната просвета е разкрила сред 6000 и 7000 такива болести. По данни на СЗО, приблизително към 5% от популацията на Европа страда от редки заболявания, което, съотнесено към нашата страна, значи, че към 350 хиляди българи са наранени от някакво рядко заболяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР