От 13:00 часа днес ще започне . По време на

...
От 13:00 часа днес ще започне . По време на
Коментари Харесай

Депутатите ще обсъдят на извънредно заседание бюджетите на ДОО и НЗОК

От 13:00 часа през днешния ден ще стартира. По време на него депутатите ще обсъдят на първо четене плановете на бюджетите на Държавното публично обезпечаване /ДОО/ и на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за тази година. Те ще гласоподават и за нов шеф на Касата , предава „ БНР “.

Проектобюджетът на ДОО планува с 12% по-високи пенсии от 1 юли, обновени по по този начин нареченото „ швейцарско предписание “ . Очаква се междинната пенсия да нарасне на 788 лв. или с 16,8% спрямо 2022 година Запазва се оптималният размер на пенсията от 3400 лв.. Няма да се трансформира и размерът на осигурителната вноска. На 780 лв. ще се увеличи минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица и регистрирани аграрни стопани и тютюнопроизводители. Предвижда се от 1 август компенсацията за втората година от майчинството да стане равно на минималната работна заплата в размер на 780 лв. .

В проектобюджета на кабинета е планувано да има 910 млн. лв. повече средства за здраве по отношение на 2022 година, което се равнява на малко повече от 7 милиарда лв.. Най-голямо е покачването за първичната извънболнична помощ – с 24%. На 8% се резервира здравноосигурителната вноска. Има и заложен растеж при разноските за личен състав, който е с към над 12 млн. лв. в съпоставяне предходната година.

И двата бюджета би трябвало да влязат в действие от 1 август.

Народните представители ще проведат процедурата по желание на нов шеф на НЗОК, защото мандата на сегашния изтича на 13 юли. През януари от служба беше отхвърлен Петко Салчев, като краткотрайно поста зае Йорданка Пенкова. За длъжността има две кандидатури – Иванка Динева и Жени Стайкова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР