От 12 април ще се възстанови частичното присъствено обучение за

...
От 12 април ще се възстанови частичното присъствено обучение за
Коментари Харесай

Връщат част от учениците в класните стаи от 12 април

От 12 април ще се възвърне частичното присъствено образование за учениците. Първи в класните стаи ще се върнат учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и част от тези сред 5-и и 12-и клас. Това заяви просветителният министър Красимир Вълчев на постоянния брифинг за разпространяването на ковид у нас.

„ Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще стартираме със 7-и, 8-и и 10-и клас “, посочи просветният министър Красимир Вълчев на брифинга на Националния действен щаб.

След това, в случай че ситуацията разрешава, от 26 април в класните стаи ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас.

„ Считаме за рационално до 40% от учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат в учебно заведение ", добави просветният министър.

„ 12-и клас обичайно завършват по-рано образователната година, в средата на май. Затова е значимо да се върнат на 26 април. Тогава интервалът ще бъде три седмици, защото съответствува с Великденските и майските празници, когато има голям брой неучебни дни и графикът ни е от 26 до 14 май “, изясни министърът.



От 17 май присъствено в учебните заведения ще влязат 6-и и 11-и клас , както и приоритизирано още веднъж 7-и клас.

Този график обаче е пожелателен и ще зависи от развиването на епидемиологичната обстановка в страната, посочи министърът.

Във висшите учебни заведения ще се възвърне присъственото образование за практическите занятия.

„ Ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и инфектирани учители и възпитаници. Най-вече това се вижда при учителите. Това евентуално се дължи на имунизацията и на това, че присъственият образователен развой беше непълен “, заяви още Красимир Вълчев.

В момента 500 са учителите и непедагогическият личен състав, които са инфектирани в системата. Много по-малко, в сравнение с през ноември и декември, когато е имало пикови стойности, подчертава още министърът в изявлението си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР