От 10 години никой обаче не е чувал за земен

...
От 10 години никой обаче не е чувал за земен
Коментари Харесай

Царево в шок - премиерът искал да види на Великден поражения върху църквата от земетресение

От 10 години никой обаче не е чувал за земен трус в региона, а църквата е ремонтирана по времето на ГЕРБ Кирил Петков щял да дойде с другари в региона на Царево с желание да прекара Великденските празници край морето на юг. Петков предпочитал да отсяда в хотел „ Морско конче ” Премиерът Кирил Петков по този начин и не можа да си откри почтено място, отговарящо на поста му, за посрещане на Великден. Обтегнатите му връзки със Светия Синод го " изхвърлиха " от празничната литургия, която ще бъде отслужена от Неофит в патриаршеската катедрала " Св.Ал.Невски ", и той потегли да търси друго място, от което да извлече пиар резултат. И попадна в комична обстановка. Правителствената пресслужба хвърли в потрес жителите на град Царево с публикувано до медиите известие, че точно на Възкресение Христово на Велика Събота министър председателят Кирил Петков ще дойде в църквата им „ Свето Успение Богородично ”. Текстът е къс, само че в него ясно се споделя, че " министър председателят ще се запознае с провалите върху църковната постройка от последното земетресение " (точен откъс от тревожното прессъобщение, б. а). Това ще стане към 23 часа. След това Петков ще остане за богослужението, оповестява flagman.bg.

Сеизмична интензивност обаче в този регион на Южното Черноморие не е записана от десетилетия и никой от миряните не знае да има проблеми със стабилността на постройката в кв. Василико. Действително това е най-старият православен храм на Царево, датира от 1810 година, само че през годините на ръководство на ГЕРБ църквата освен бе трансферирана от страната към Светия Синод, само че и 12 дка към нея – за църковни потребности. Това стана през 2012 година и парцелът бе стихотворец от отец Стоян Кралев. Районът е облагороден, бе вдигната и камбанария, а постройката е нормализирана.

За съществени опустошения и пукнатини от земен трус и естествено злополучие локален не е чувал. Проверка в регистъра на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките демонстрира, че в последните повече от 10 години там не е засичан трус. Царевци също не са усещали да ги люлее земетръс.

„ Като кмет на община Царево трябваше да знам, че има провали по тази черква след земетресение. Ако е имало мощен трус, то не е усетен нито от мен, нито от жителите на общината. Аз съм кмет от 11 години и не помня тук да е имало сеизмологична интензивност. Макар че ме питате отвън работното ми време, аз към този момент разговарях с няколко от най-възрастните общински чиновници и те са уверени, че помнят земетресение в средата на 60-те години на предишния век. Ще се отзова на помощ на църквата, в случай че има такива провали ”, съобщи пред Флагман.бг Георги Лапчев, който се оказа осведомен с идната аудиенция на премиера в нощта против Възкресение. На този стадий обаче не бил осведомен къде ще отседне министър-председателят, нито и дали би приел публична среща в постройката на главно реконструираната и осъвременена Община.

Надежден източник на Флагман.бг твърди, че Кирил Петков ще дойде с другари в региона на Царево с желание да прекара Великденските празници край морето на юг. Петков предпочитал да отсяда в хотел „ Морско конче ” на къмпинг „ Юг ”, въпреки че имал изключително увлечение към живописния нос на къмпинг „ Корал ”, където през 2018 година Община Царево разпореди да се събори нелегално вдигната от татко му къща.

Какъв трус в действителност прати премиера на 500 км от столицата за Великден, питат се българите.

Кирил Петков останал доста наскърбен, откакто от НСО му съобщили, че единствено президентът Румен Радев ще съставлява страната на пасхалната литургия в Патриаршеския храм „ Св. Александър Невски ”, за което първи Епиицентър. бг писа. На премиера му предложили да отиде в близката до храм-паметника черква „ Света София ”, заяви медията ни преди три дни. Това обаче се оказало недопустимо за Петков и екипа му, защото там свещенослужителят бил с по-нисък ранг от патриарх Неофит. Поради тази причина той бил посъветван от пиарите си да предприеме фамозното пътешестване до Царево, аргументирайки се с провали на черква от последно земетресение. Има обаче директна връзка сред свещенослужителя на храм „ Свето Успение Богородично ” отец Стоян Кралев (48 г.), партия „ Продължаваме промяната ” и имидж мейкъра на Петков, която има лятна къща в близкото до Царево село Изгрев и през сезона прекарва много от персоналното си време в светата обител, оповестява Флагман. бг.

Може би това е една от аргументите отец Стоян Кралев да организира същински пърформанси в Общинския съвет на Царево, където неотдавна нахлу с резачка за дърва. Той обществено упрекна кмета Георги Лапчев от ГЕРБ, че отсякъл дърветата към църквата, както и че имало клюки, че ще се събаря камбанарията ѝ. Миналото лято отец Кралев сигнализира медиите, че локалната администрация на ГЕРБ му дърпала шалтера на електричеството и нощно време улицата и храмът стояли тъмни.

По абсурда с камбанарията и отсечените дървета кметът даде пояснения и действителността се оказа друга.

Очаква се основен посрещач на височайшата делегация да е локалният водач на Политическа партия ПП Емил Пейчев, който оня ден бе и на Учредителното заседание на партията в Пловдив. източник: budnaera.com
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР