От 1 юли токът поскъпва средно с 3.3%, а топлинната

...
От 1 юли токът поскъпва средно с 3.3%, а топлинната
Коментари Харесай

Колко ще плащаме за ток и парно от 1 юли?

От 1 юли токът нараства приблизително с 3.3%, а топлинната сила - с 39.26%.

Новите проектотарифи бяха доказани във вторник от енергийния регулатор.

Ако обаче Народното събрание одобри по-ниския Данък добавена стойност, крайното повишаване ще е по-ниско.

В актуализацията на бюджета е препоръчано ставката да се смъкна от сегашните 20% на 9 на 100. Окончателните решения за цените ще станат ясни на 1 юли, като за топлоенергията цените зависят и от придвижването на цените на природния газ до края на юни.

Другият значим фактор са обезпечените от Булгаргаз за юли и идващите месеци газови доставки от различни източници. Все още е държавна загадка на какви цени е договорил министър председателят Кирил Петков полутечен газ, който идва с два танкера от Съединени американски щати.

КЕВР е на мнение, че цената на "Електрохолд Продажби ", което доставя Западна България, би трябвало да нарасне с 2.39%, на "ЕВН " с 3.46%, а за клиентите на "Енерго-Про " повишаването ще е най-голямо - с 4.56%.

КЕВР удостовери и плановете си за повишаването на парното приблизително с 39.26% за цялата страна, което е много под настояванията на топлофикациите, които биха довели до приблизително покачване на цените със 123.58%.

За битовите консуматори на "Топлофикация София " е изчислена смяна с 38.93%, за Пловдив – с 23.26%, за Варна - с 30.66%.

Потискането на растежа на цените стана с планувани за топлофикациите обезщетения на разноските им за газ от фонда "Сигурност на електроенергийната система ". Комисията е орязала и разноските на топлофикациите за амортизации, поправки, хонорари и др

.От Топлофикация София се оплакаха, че регулаторът освен не е признал поисканото повдигане на разноските за заплати с 24.8%, само че даже е понижил досегашните с 9.1%, оповестява вестник Стандарт.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР