От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили

...
От 1 юли почти 600 абитуриенти от Видинска област, положили
Коментари Харесай

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

От 1 юли съвсем 600 зрелостници от Видинска област, положили сполучливо държавен зрелостен изпит през 2019 година, би трябвало да заплащат сами здравните си вноски и да подадат декларация пример 7.
Учениците, приключили гимназия, би трябвало да се обезпечават сами до момента в който станат студенти или стартират работа. От 1 юли до 25 август зрелостниците би трябвало да подадат декларация пример 7 и да платят здравната си вноски за м. юли. Изключение вършат тези младежи, които незабавно след завършването на гимназия стартират работа и се обезпечават от работодателите си.
За сметка на републиканския бюджет се обезпечават здравно учениците навършили 18 годишна възраст, до довеждане докрай на междинното си обучение и студентите - постоянно образование до навършване на 26 годишна възраст, т.е съществува един интервал от време в който те не попадат в нито една от двете категории - "ученици " или "студенти ". През това време би трябвало сами да заплащат вноските си за здравно обезпечаване, които са в размер на 22,40 лв. на месец, тъй като съществува опция да се окажат с прекратени здравно-осигурителни права.
Декларация пример 7 е наложителна за всички физически лица, които сами внасят своите здравноосигурителни вноски. В декларацията, с изключение на персоналните данни, се вписва началната дата, от която жителят е задължен да се обезпечава за своя сметка и осигурителният приход, върху който ще се внасят здравноосигурителните вноски. През тази година зрелостниците би трябвало да посочат за начало на обезпечаването си датата 01.07.2019 година, а осигурителният им приход би трябвало да е най-малко 280 лв. (половината от минималния застрахователен приход, избран по закон за 2019 година). Подаването на декларацията става персонално, в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес, по пощата, с противоположна квитанция или по електронен път с ПИК код на Национална агенция за приходите, който се издава гратис във всеки офис на организацията.
Абитуриентите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите, за които им липсват здравноосигурителни вноски посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до спиране на здравните права Справка за здравния статус се прави и автоматизирано с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски диалог от цялата страна. С електронния калкулатор на уеб страницата на Национална агенция за приходите може да се изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.
Повече информация за заплащането на здравните вноски може да се получи интернет страницата на Национална агенция за приходите - www.nap.bg, в офисите на приходната организация или от прът центъра на Национална агенция за приходите – на телефон 0700 18 700 на цената на един диалог, въпроси могат да се задават и посредством електронната поща на адрес [email protected]
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР