От 1 юли 2024 г. ваучерите за храна ще бъдат

...
От 1 юли 2024 г. ваучерите за храна ще бъдат
Коментари Харесай

От 1 юли 2024 г. ваучерите за храна ще бъдат изцяло електронни

От 1 юли 2024 година ваучерите за храна ще бъдат напълно електронни. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, признати със Закона за държавния бюджет за 2023 година, плануват временен интервал от шест месеца от 1 януари следващата година, в който ще могат да се дават и на хартия, както е сега.

" Това беше една дълго чакана смяна на пазара ", разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция Таня Обущарова, основен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

По думите й дигитализацията ще улесни потребителите и ще усъвършенства неведнъж потребителско преживяване с потреблението на актуален съвременен инструмент, който може да е във тип на карта, само че и напълно виртуален като приложение.

Е-ваучерът ще може да се употребява отчасти - даже за минимална покупка. Сега сумата, посочена на хартиения ваучер, би трябвало да бъде изразходена, тъй като в комерсиалните обекти не се връща ресто.

Работодателите също ще бъдат облекчени в администрирането, считат от асоциацията.

" По време на коронавирус рецесията доста от чиновниците работеха от разстояние и бизнесът изпитваше компликации при даването на ваучери на хартия. Смятаме, че дигитализацията ще улесни компаниите, тъй като ще отпадне потребността те да бъдат раздавани всеки месец ", уточни Обущарова.

Около 10 са лицензираните у нас оператори на ваучери за храна, като в асоциацията членуват четири от тях, които са най-големите на пазара и покриват над 80 % от него.

В България системата съществува от към 20 години и е много строго контролирана от Министерството на финансите (МФ) и Националната организация за приходите (НАП). Всяка година с държавния бюджет се дефинира годишна квота, която контролира и размера на пазара. Тази година тя е 1,4 милиарда лв. - т.е. до този размер могат да бъдат издавани ваучери за храна. Освободени от облагане с налог са до 200 лв. месечно на служащ.

Как работи системата сега?

На месечна база над 700 000 чиновници в цялата страна получават ваучери за храна. Около 20 000 са работодателите, които ги дават, по данни на асоциацията.

Работодателите поръчват ваучерите на операторите, които ги доставят ежемесечно отпечатани на хартия. След като ги получат, чиновниците могат да ги употребяват в необятна мрежа от към 10 000 търговски обекта сега - супермаркети, дребни фамилни магазини, заведения за хранене, заведения за бързо хранене и други С тях обаче могат да купят единствено храна и хранителни артикули.

Има експлицитна наредба, че сумата, която работодателят дава като ваучери за храна, е отвън заплатата на служащия.

По какъв метод работодателят избира с кой от операторите да работи?

Един от главните критерии е комерсиалната мрежа, т.е. да се употребяват в необятен набор от търговски обекти. Цената за отпечатването също е аршин, изясни Таня Обущарова.

По думите й през годините ползата пораства и от ден на ден работодатели дават ваучери за храна освен поради данъчното облекчение, само че и поради мощната конкуренция на пазара на труда - за да привлекат фрагменти. През годините те се постановат и остават измежду най-предпочитаните и публикувани обществени придобивки.

Какви са рестриктивните мерки за даване?

Работниците, които получават ваучерите, би трябвало да са заети на трудов контракт. От тази облага не могат да се възползват заети на цивилен контракт, както и самоосигуряващи се.

Работодателите не би трябвало да имат подлежащи на наложително осъществяване отговорности към бюджета, т.е. належащо е да заплащат налозите и осигуровките си постоянно.

Няма обаче ограничавания за броя чиновници в една компания - има работодатели, които дават на няколко души, а други - на десетки, демонстрират още данните на операторите.

Дигитализацията на ваучерите

Електронният ваучер остава обществена облага и няма да бъде банкова карта, от която да могат да се теглят пари, изясни Таня Обущарова. Той още веднъж ще може да се употребява в избрани обекти и единствено за храна и хранителни артикули.

" Всички по веригата ще имат много съществени спестявания, най-малкото тъй като сега работодателите поръчват ваучерите ежемесечно и те се доставят всеки месец, което е един сериозен разход за пощальон ", сподели секретарят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна у нас.

Според асоциацията в началото разходът за бизнеса, обвързван с електронните ваучери, може да е по-голям, само че в дълготраен проект ще се осъществят обилни спестявания. Работодателите ще спестят и време в самата компания да управляват, раздават и съхраняват ваучери.

Все още операторите са в развой на съвещания с Министерството на финансите и Национална агенция за приходите във връзка с контрола, само че на база на предварителните срещи се чака той да остане подобен със настоящия.

" В момента операторите на ваучери за храна дават доста подробна информация всеки месец както на МФ, по този начин и на Национална агенция за приходите за издадените ваучери, и това ще остане. Информация даваме и за изхарчените в комерсиалната мрежа, и осребрените към търговците суми. Може би в бъдеще ще се дава даже повече информация, тъй като всичко ще бъде онлайн и още по-проследимо и транспарантно, сподели Таня Обущарова.

Опитът на други страни

Системата за ваучери за храна съществува в съвсем всички европейски страни. По думите й ние сме последната, в която не можеха да се издават електронно. В множеството страни хартиените към този момент са отживялост, като в някои са цифровизирани от повече от 10 години.

" Част от операторите от асоциацията сме интернационалните компании, имаме чуждестрани пазари и ще внесем най-хубавите практики, като считаме да предложим на българските консуматори последните настоящи и комфортни решения, тъй като заслужават същия достъп до съвременни технологии, както и всички останали европейски жители ", разяснява Обущарова.

Достига ли се квотата?

За предходната година квотата от 1 милиарда лв. във тип на ваучери за храна е била съвсем достигната. Очакванията на операторите за тази са да се изразходи цялата сума от 1,4 милиарда лв..

" Хубавото е, че в последните години Министерството на финансите усили много доста квотата и се преценява с интереса на работодателите, тъй като би трябвало всички да имат една и съща опция да дават тази обществена облага, в случай че желаят ", сподели още тя.

Какво мисли бизнесът за смяната?

От Българската стопанска камара оповестиха за Българска телеграфна агенция, че все още огромен брой работодатели измежду членовете им дават ваучери за храна на своите чиновници.

" Очакваме дигитализацията на процеса да ускори интереса към тази обществена облага, защото даването на електронни ваучери за храна ще понижи административната тежест за работодателите физически да раздават ваучерите всеки месец на своите чиновници. Това ще спести време и запаси на работодателите, които ще зареждат ваучерите за храна един път месечно, само че няма да има нужда ваучерите да се транспортират, съхраняват и раздават на ръка. Дигитализацията на ваучерите е една дълго чакана от работодателите смяна, защото след пандемията доста чиновници не престават да работят от разстояние. Тя ще спомогне и за цялостното дигитализиране на процесите в страната и понижаване на административната тежест ", разясниха от БСК.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР