От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се

...
От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се
Коментари Харесай

Петков: Пенсиите ще се увеличат с 5,7% от 1 юли догодина

От 1 юли 2019 година пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%. Това сподели общественият министър Бисер Петков.

Таванът на пенсиите също ще бъде повишен до 40% от междинния приход за страната т.е. 1040 лева

По мотив идната тежка зима с по-високи сметки, Петков разяснява, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа, само че защото базата е ниска и това нарастване не се усеща задоволително от хората.

Относно втория дирек за пенсионно обезпечаване, за който стана ясно, че междинният размер на партидите е към 3000 лева, Петков разяснява, че това не е изненадващо. „ Голяма част от обезпечените лица имат кухи партиди, тъй като по тях не постъпват средства”, посочи Петков пред bTV.

По думите му са планувани разнообразни варианти за погашение на натрупванията, в това число когато са прекомерно дребни суми да могат да бъдат изтеглени едновременно.

„ Темата за нарастването на бюджетните заплати постоянно е настояща в бюджетната процедура”, разяснява Петков заложеното нарастване от 10% на заплатите в държавния бранш. „ Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е обективен подход”, сподели Петков.

Законът за обществените услуги

„ Проектът на закона за обществените услуги ще промени радикално регулациите и има две основни думи – досегаемост и качество” – по този начин общественият министър заключи готвеният закон за хората с увреждания.

Знаете, тематиката провокира огромни митинги и палаткови лагери на майките на деца с увреждания.

Петков посочи, че в законопроектa се предифинират самите обществени услуги и действия, както ще има по-голяма опция за избор на снабдители на тези услуги.

„ Регламентирана е и една нова услуга, която се назовава заместваща грижа – тя е за лицата, които поставят грижи за хора с увреждания и разрешава в границите на годината полагащият грижи краткотрайно да се освободи от това в случай че се постанова да постъпи в болница, или желае да вземе къс отдих, или не е в положение да поставя тази 24-часова грижа”, разяснява Петков.

Той посочи, че при потреблението на тази услуга, даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във краткотраен център.

Петков разяснява и новата организация, която ще следи за качеството на обществените услуги. „ Целта е да се превентира предстоящ риск”, сподели той.

Министърът посочи, че плануваните спомагателни средства в бюджета са 244 млн. лева и се надява тази сума да бъде одобрена от финансовото министерство.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР