От 1 януари ротационен председател на Европейския съюз стана България,

...
От 1 януари ротационен председател на Европейския съюз стана България,
Коментари Харесай

Монд: Ще се справи ли България с липсата на достатъчно експерти по европейските механизми?

От 1 януари ротационен ръководител на Европейския съюз стана България, най-бедната страна в съюза. Това е забележителна отговорност за страна, която членува в клуба единствено от 10 години и разполага с стеснен брой експерти в региона на европейските механизми, написа френският вестник "Монд ", представен от Българска телеграфна агенция.

В течение на шест месеца българските представители ще би трябвало да провеждат европейските министерски срещи, да дефинират дневния ред, да работят за постигането на консенсус. За да помогне, Еврокомисията им "зае " към 40 свои служители, което е релативно честа процедура при дребни страни, поели председателството, отбелязва вестникът.

Списъкът със дилемите на София е изключително претрупан и внимателен. Най-трудно за нея евентуално ще е постигането на съглашение по въпроса за миграцията - тематика, която провокира надълбоко разделяне в Европа в последните две години. Брюксел желае до юни да е налице консенсус, само че източноевропейските страни отпред с Полша и Унгария не престават да отхвърлят изрично концепцията за квоти, показва френският ежедневник.

Българското председателство ще бъде придружено също от договарянията за Брекзита, които навлизат във втора фаза, напомня той.

Друг основен въпрос по време на председателството на София е бюджетът на Евросъюза за интервала 2021-2027 година Европейска комисия би трябвало да показа предложенията си за него през май. Битката за установяване на целите и общата му стойност значително към този момент стартира и тя е свирепа, акцентира "Монд ". След Брекзита 27-те страни в Европейски Съюз ще би трябвало да се оправят с към 10 милиарда евро по-малко на година (сумата, на която възлиза английското финансово участие). Някои страни, като Франция и Германия, към този момент предизвестиха, че отпущането на средства ще се обуславя от зачитането на правовата страна, визирайки директно "нелибералните " отклонения в Полша и Унгария, припомня вестникът.

Ще съумеят ли българите да избегнат задълбочаване на разделянето сред Изтока и Запада в Европа? Страната, където минималната работна заплата е близо девет пъти по-ниска от тази в Люксембург, във всеки случай се надява до Брюксел да доближи едно от главните й претенции - най-накрая да стане част от Шенгенското пространство, от което остава изключена наред с Румъния, отбелязва "Монд ". Вестникът цитира българския еврокомисар Мария Габриел, че това е неправда, която не може да продължава повече.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР