От 1 януари 2024 г. се очаква да поскъпнат нагреваемите

...
От 1 януари 2024 г. се очаква да поскъпнат нагреваемите
Коментари Харесай

Поскъпват нагреваемите цигари и бирата заради по-високи акцизи

От 1 януари 2024 година се чака да нарастнат нагреваемите цигари със наличие, друго от тютюн. Причината е, че към този момент ще бъдат облагани с данък. Към момента тези изделия за пушене съдържащи растения, плодове или билкови смеси, вместо тютюн, не са подложени на акцизно облагане. Предложеният размер на акцизна ставка е подобен на групата от нагреваемите тютюневи произведения. Тя ще е 331 лева за кг от 1 януари 2024 година, само че на идната година е планувано да се увеличи до 380 лева за кг, а от 1 януари 2026 година - до 400 лева за кг. 

За тези произведения за пушене ще би трябвало да се слагат бандероли върху потребителската опаковка. Наличните количества от тези произведения в комерсиалната мрежа ще може да бъдат продавани без бандерол до 30 юни 2024 година Производителите на нагреваеми произведения със наличие друго от тютюн би трябвало в едномесечен период от влизане в действие на акцизната ставка да подадат заявление за издаване на лиценз за ръководство на данъчен склад, написа в проектозакона.

От следващата година ще се повиши акцизът и за всички други цигари и тютюневи произведения. Повишението бе гласувано още предходната година дружно с 4-годишния календар за тютюневите акцизи. През 2024 година страндартният данък на цигарите ще се усили до 194 лева на 1000 къса, при настоящи 185 лева Това ще докара до повишаване на цигарите с към 30 стотинки.

От следващата година двойно ще се усили и акцизът на бирата, която се създава от дребни пивоварни - така наречен самостоятелни дребни пивоварни - тези, чието произвеждане не надхвърля 200 000 хектолитра годишно, написа " Сега ". В момента тяхната бира се облага с по-ниска ставка от продукцията на другите пивоварни. 

Предлага се от 1 януари 2024 година с намалената акцизна ставка от 0,75 лева за 1 хектолитър ще се ползва единствено за пивото с алкохолно наличие до 3,5 % vol. При по-висок алкохолен градус ставката ще е 1.50 лева на хектолитър. От претекстовете на МФ излиза, че смяната се прави, с цел да се уточни наредба по европейската инструкция за акцизите на алкохолните питиета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР