От 1 януари 2019 г. пенсиите за възраст и стаж

...
От 1 януари 2019 г. пенсиите за възраст и стаж
Коментари Харесай

Изчисляват пенсиите по нова методика от 1 януари

От 1 януари 2019 година пенсиите за възраст и стаж ще се пресмятат по нов метод, заяви Мария Колева, началник-сектор " Отпускане на пенсии " в Национален осигурителен институт - Пловдив. Досега се избираше приход от 3 години преди 1997 година и целият приход след 1997-а. От 1 януари 2019 година като приход в сметката се включват всички заплатите от 1 януари 2000 година досега, в който лицето е работило.

Новият метод за пресмятане кара бъдещите пенсионери да се чудят по кое време е по-добре да подадат документите си в Национален осигурителен институт - до края на тази година или след 1 януари следващата година. За да решат алтернативата, хората всеобщо изчислявали възможната си пенсия по двата разновидността на калкулатора, оповестен на интернет страницата на Национален осигурителен институт http://www.nssi.bg. Това обаче също не дава цялостна и точна картина.

" Ще настъпи и друга смяна - изяснява Мария Колева. - Досега приходът се смяташе за календарна година, а от 1 януари ще се взима поради помесечно. Цифрите за всеки месец ще се наслагва в методиката. За наша наслада, имаме доста положителни IT експерти, които механически ще ни оказват помощ, тъй като, да се пресметна ръчно една пенсия, ще отнеме доста време. " Докато не влезе в действие новият закон обаче, на уеб страницата на Национален осигурителен институт не може да бъде оповестена новата методика за пресмятане.

Когато вършим избора, би трябвало вземем поради и различен факт. “Хората считат пенсията към избрана дата кой вид е по-добър за тях. Но за пресмятане размера на пенсията ни би трябвало средномесечният приход за страната за една календарна година обратно преди датата на разпределяне. Този приход се афишира от Националния статистически институт и идва при нас с 2 месеца забавяне. На 11 декември получихме този за октомври, което значи, че до тази дата ние не можехме да изчислим действителна пенсия по заявките, подадени след 1 октомври. Всяка година пенсионното законодателство предстои на реформиране и всяка година от 1 януари ние сме с нови инструкции ", добавя госпожа Колева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР