От 1-ви октомври 2020 г. небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната

...
От 1-ви октомври 2020 г. небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната
Коментари Харесай

Либерализацията на електроенергийния пазар в няколко стъпки

От 1-ви октомври 2020 година небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа – ниско напрежение, би трябвало да излязат на свободния пазар. Това е поредна стъпка от процеса на цялостна либерализация на електроенергийния пазар, която има за цел да обезпечи конкуренция сред доставчиците и реализиране на по-добри условия за потребителите. Процесът ще обезпечи опция на всеки клиент да подписа контракт, съгласуван с неговия съответен профил на ползване. Министерството на енергетиката разгласява значима информация по отношение на либерализацията на пазара на електрическа сила. 

Какво следва да се случи след 1-ви октомври 2020 година на пазара на електрическа сила? 

За битовите клиенти на пазара на електрическа сила няма да има смяна в обстановката и те остават на контролирани цени, които се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, са задължени да излязат на свободния пазар на електрическа сила.

Направените промени в Закона за енергетиката са в сходство с условията  на Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и Съвета от 5  юни 2019 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС, прецизират от енергийното ведомство. Ползите от въведените промени са: опция за избор на снабдител на електрическа сила, съгласуван с Вашия профил на потребление; реализиране на оптимални условия за доставка и балансиране; конкуренция сред доставчиците на електрическа сила и реализиране на по-добри условия за потребителите. 

Важните срокове 
В 30-дневен период от влизането в действие на Закона за енергетиката, т.е. до 26-ти юли 2020 година сдруженията „ ЧЕЗ Електро България ” АД, „ ЕВН България Електроснабдяване ” ЕАД, „ Енерго-Про Продажби ” АД и „ ЕСП Златни пясъци ” ООД, в качеството им на крайни доставчици на електрическа сила изпращат  до всеки собствен небитов краен клиент съобщение за преустановяване снабдяването с електрическа сила от 1-ви октомври 2020 година на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение.До 26-ти юли 2020 година сдруженията „ ЧЕЗ Електро България ” АД, „ ЕВН България Електроснабдяване ” ЕАД, „ Енерго-Про Продажби ” АД и „ ЕСП Златни пясъци ” ООД, в качеството им на крайни доставчици на електрическа сила разгласяват на интернет страниците си лист с небитовите клиенти на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, в съответната лицензионна територия.До 31-ви август 2020 година КЕВР утвърждава пример на типовия контракт, с който се уреждат правата и отговорностите на страните, изискванията за доставка на електрическа сила от досегашния снабдител.До 30-ти септември 2020 година всеки небитов клиент следва да подписа контракт с снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени или да остане при досегашния снабдител, в ролята му на търговец на електрическа сила с стандартизиран контракт.Ако до 01-ви юли 2021 година небитов клиент не е избрал снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени, ще се доставя от досегашния си снабдител, само че в качеството му на снабдител от последна инстанция. 
 

В случай, че до 30-ти септември 2020 година в това число не сте сключили контракт с снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени, доставката на електрическа сила от 1-ви октомври 2020 година ще продължи да се прави от досегашния ви снабдител в качеството му на титуляр на лицензия за „ търговия с електрическа сила “.  За реализиране на доставка на електрическа сила в горепосочения случай досегашният Ви снабдител, само че в качеството си на търговец, ще подписа стандартизиран контракт с Вас. До сключването на типовия контракт, сдружението като доскорошен снабдител в качеството си на краен доставчик обезпечава доставката на електрическа сила, при изискване че Вие навреме заплащате всички дължими суми по отношение на доставката. Типовият контракт е със период от 1-ви октомври 2020 година до 30-ти юни 2021 година и се подписва по пример, одобрен от КЕВР. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР